Само Светият синод може да даде името “Православие”Може да харесате още...

8 Отговори

 1. famulus каза:

  Никой в България няма право да ползва името „Православие“ без благословията на Светия синод на Българската православна църква. – Наистина ли има такъв закон. Тогава може да дочакаме и благословените дни на духовната цензура и Синод, управляван от Оберпрокурор, и блажената епоха, когато Бпг се пише с една голяма буква, а ИМПЕРАТОР – цялото с големи. Нали тая дивна епоха роди руската революция. А в България ще роди… ще видим какво, може би мишка.

 2. p_stefanos каза:

  Нашенски простотии ще роди. Ние ерес не можем да родим, щото за това се иска акъл и дух някакъв. Международната ортодиксална банка „Св. Никола“ нали беше с благословията на Св. Синод и нали за благото на Църквата беше. И къде е благото? Монопол за свещите искат. А пък свещите нестандартни – всяка партида различна. Опази, Господи!

 3. famulus каза:

  Наистина ли? Но защо са така, едно време помня, че бяха няколко размера, общо взето еднакви из различните храмове, но „благоуханието“ им като горяха беше доста петролно-нафтено. Сега като се връщам в родината виждам ги уж са по-качествени като състав, има дори и восък в тях, но ако са разнокалибрени, това навежда на мисълта, че се произвеждат… не може да бъде! Не введи нас во искушение

 4. proben каза:

  нашите владици където са тръгнали, оттам събратята им от МПЦ се връщат. още миналата година македонските епископи са се усетили и са регистрирали една камара търговски марки, свързани с православието: вижте този линк:

  http://patalec.blogspot.com/2006/03/blog-post.html

 5. famulus каза:

  Като флагман в тия работи, лукашенковата държава преди време даде на белоруската екзархия на московската патриаршия търговски права върху Светия и Животворящ Кръст Господен

 6. chingis каза:

  Църквата много се плаши някой да не вземе монопола върху нейната интелектуална, материална и морална собственост. Същевременно владиците нищо не правят за да евангелизират българския народ с оглед на епохата, в която живеем. Марката православие не е на институцията, а на вярата, която днес разпространяват и бранят предимно миряни, а не расоносци. Време е Църквата да действа като съборно-народна Църква, а не като йезуитски орден.

 7. beatus каза:

  Абе,другари и другарки Вие и Вашите коментари сте доказателството защо не тряба да съществува каквото и да е нещо, което да носи името православие и да е без благословението на Св.Синод, който за които не знаят е ЕДИНСТВЕНИЯТ каноничен представител на Вселенската праволавна църква в България.Щом не Тя, кой според Вас трябва да съблюдава (доколкото това е възможно) дали не се проповядват откровено неправославни и дори антиправославни идеи и възгледи под името на Православието?

 8. beatus каза:

  Напишете думата праволславие в някоя търсачка и после започнете да отваряте резултатите.Ако намерите някъде, където и да е в нормалния православен свят ядрес, който да носи името „православие“ и да няма благословението на съответната поместна (официална) православна Църква съобщете ми, моля. И престанете да се изкзавате неподготвени и откровено да манипулирате тези които не са навътре в нещата като давате неуместни примери и аналогии.Просто не е честно и достойно.