Стандарт: Анатемосаха лекарка заради абортМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Константин каза:

  Е аз нещо не схванах !?!?!? Тайнството изповед,нали беше неприкосновенно?Как са разбрали какво се е изповядала жената?А,и щом се изповядва значи търси прошка.Малко като Кадафи са действали!ИСКАМ НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО СА ПРАВИ ПОПОВЕТЕ В СЛУЧАЯ,И ЗА НАРУШАВАНЕ НА ТАЙНАТА ПРИ ИЗПОВЕД КАКВО ПРАВИМ???

 2. Лъчезар каза:

  Мисля, че отец Евгени и дядо Йоаникий са в правото си да отлъчват за подобно чудовищно деяние.Що се отнася до тайната на изповедта, никъде не пише, че отеца е казал на владиката коя е лекарката, а се е допитал за мерките срещу нея, след като тя е отказала да спре абортите.Убийството за 80 лева, а и за каквато и да било цена е грях, който след като е изповядан не трябва да се извършва отново.Лекарката само е признала, но няма решимост да спре да убива.
  Поздравления за отеца и за смелостта му.Напълно съм съгласен с него, че абортите трябва да се забранят със закон.

 3. Константин каза:

  Да,съгласен съм ако е станало по този начин!

 4. faf каза:

  Браво на Светата Инквизиция,вместо отлъчване може направо Сливенска митрополия да възвърне кладите,много по лесно.Бях се зарекъл да не пиша повече по тези „православни “ сайтове.В които освен да се стимулира лъжата в БПЦ нищо друго не се прави.А и клюкарството.В Българска патриаршия не обичат истината,защото така нареченият „Синод“ е заченат и роден в лъжа.А акушерка на същия бе БКП,а сега осиновител е БСП.Това е истината.Не зная дали ще свалят материала или не,това е проблем на редакторите,които решават кое е добро или лошо за БПЦ.И въпреки че фондация „Покров Богородичен“ е започнала със благословия на същия Иоаникий,ще кажа,за абортите анатема-добре,а за членство в БКП и сътрудничене кам същата какво,потупване и титла „Каноничен владика“ нали.Вижте словото на същия владика от Сливен в деня на неговата итронизация.панигирик на комунизма.За това низвержение няма.Само покаяние.не християни в българската църква одавна не живее истината.А за вяра и морал-това са несъществуващи вече неща.давайте владици важното е да вървят свещооборотите и продажбата на земи.А православието-ще цитирам едного …. м….та му. Срам и позор

 5. xenox каза:

  ами дайте да анатемосаме и останалите гинеколози в България. то едва ли има някой, който да не е правил аборти. само че едва ли ще се впечатлят. по-скоро ще се конфронтират допълниелно с църквата.

  трябва да има диалог и обществена полемика по въпроса. сигурен съм, че лесно може да се повдигне. таман ще се оклони внимание от престапленията на политиците. всички ще са доволни.

 6. Константин каза:

  Една от десетте Божии заповеди гласи:“Не убивай!“.В катехизиса ни се дава да разберем,че не само физическото,но и ДУХОВНОТО убийство се спада към тази заповед!Е,чудя се кога ли ще започнат,свещенниците или владиците,да отлъчват и духовните убийци.Един такъв косвен духовен убиец е ЦЕНОРАЗПИСА за различни богослуженя,който ни посреща в почти всеки храм.Правилно ли е това?И ако е правилно защо няма касови апарати?

 7. Georgi каза:

  90% от жените правили аборт се разболяват от рак.

 8. toshev2006 каза:

  Ясно е, че абортнът е убийство-няма спор по този въпрос! Преди да отлъчваме и налагаме епитимии, как свещенниците да отговорят на един друг въпрос, който често отправят мирянки, особенно когато мъжете им са невярващи и закоравели грешници. Ако на една жена мъжът й е небрежен по отношение на зачеването и детераждането, прави безразборно деца на същата без хабер да си има как и кой ще ги гледа, пиянства, заяжда се с нея, бие я, или ако не прави съвсем това това, но я е оставил сама да се справя с всичко? Ако тази жена не е с такава силна вяра ,“ че и планини да премества“, ами се колебае, и не може напълно да се довери на това, че Бог промисля за всичко, и все пак не може да се предаде на Божията воля така, както препоръчвна старецът Паисий, по въпроса за зачеването и детераждането,какво ще и препоръча о.Евгений, как тя да се справи с въпроса, хем да не ражда повече деца от това, колкото и позволавот силите, хем да не прави аборти? Как да живее във въздържание или да възпрепятства зачеване, ако мъжът и не го иска или пък въобще не се интересъва от въпроса, кой и как ще му гледа децата.Да ги ражда и оставя по домове ли? Или да живее в крайна мизерия, за да преживеят с тях, при условие, че нито държавата ,нито обществото някак поема грижа за такива хора? И още много други въпроси изникват по този въпрос, на които по-напред трябва да им се даде от нас духовенството отговор и решение, разбирасе не в противоречие с Божията воля, пък тогава да прилагаме тежки епитимии на хората.

 9. mira каза:

  Искам да попитам,как са се справяли същите тези мирянки в миналото.Нима мъжете са били по -отговорни тогава?
  Не извъртайте темата…
  Как се справят майки,чиито деца са болни ,как се справят медиците в Либия.

  Не свещениците са виновни.Подкрепете тези които наистина искат да работят В Името Христово

 10. A n t a каза:

  „Легалното“ си има брат.И се казва „нелегално“.В миналото е властвал втория брат “ нелегално“. Не , че и сега втория брат не се опитва да убива. Кой от двамата е по праведен или кой от двамата е по грешен? И двамата са убийци. И двамата са грешни. Хайде да си кажем откровенно и да не лицемерим ! Всеки човек има свободна воля, и сам решава кое е правилно и кое не е. Да, има закони и забрани, които помагат и правят пътя на хората по лек. Да, духовниците могат и знаят, да хората могат и знаят да направят живота си не толкова грешен. Пожелавам от цялото си сърце нашата държава, нашите духовници и ние да се опитаме да разрешим този проблем.

 11. dr rossy_koleva каза:

  Ще напиша от позицията на жена и майка, като човек възпитан почти изцяло в просветителски дух и ценящ науката. Убиването на дете е безспорно престъпление и то няма и не може да има оправдание. За съжаление младите жени в България са непросветени относно християнските ценности и не мислят по начина, указан в статията. Едва ли отлъчването ще реши въпроса за абортите, но е добър пример за това, че не можеш да искаш да си пречистиш греховете, ако всъщност си един убиец. Като казвам това искам да подчертая, че генекологията не е само аборти, тя е призвание и аз пиша този отзив благодарение на прекрасните генеколози от Майчин дом – проф. Карагьозов и д-р Тюфекчиева, които ми спасиха живота. Нека се отнасяме с уважение към лекарите, защото има наистина сред тях прекрасни хора, но нека укажем кое е благо и кое е грях. Относно жената и нейното отношение към аборта – първо нека просветим жената в България, която е дълго откъсната от християнската традиция и нека да я научим отрано кое е грях и убийство. Тогава и без референдум ще ограничим абортите!

 12. lyublyana каза:

  Имам две момченца,защото Господ ми ги е подарил и защото не съм посегнала на техния независим от моя живот.Днес целувам ръцете им,бузките,гледам ги докато спинкат,играя с тях-плът от плътта и кръв от кръвта ми,в нова версия-това са ми те,най-близките най-скъпоценните…Как може някой да има дързостта да тръгва с/у това.
  И знаете ли какво,когато бях в родилното,забелязах тенденцията голям процент от персонала там да е бездетен,чудех се защо?,те които“раждат“децата на други нямат деца.Отговорът е,а колко деца са убили техните лекарски ръце…Веднъж чух една луда циганка да проклина доктора ,който й беше направил аборт без да искат нейното съгласие,душата й крещеше от мъка-не искам да съм на мястото на този лекар