bTV Репортерите: Зад стените на храмаМоже да харесате още...

3 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    “ за първи път в този мащаб може би разчупва византийските канони, догми и постулати.“ Пак комунистически клишета, които нямат нищо общо с истината. Фреските вървят точно по иконографския канон и православните догми, но крайно време е да си дадем сметка, че не са рисувани от българин, а от византиец. Български са надписите които са добавени по-късно и се врязват във фигурите.

  2. chingis каза:

    ДонКихот е прав, Боянската църква е изцяло в канона на иконографията и е столично-византийска по своята иконография. Освен това комунистическите глупости за Ренесанс са много удобни в европейската конюнктура, защото видите ли ние не се делим от европейските процеси в историята. А нашата история е коренно различна от европейската и за това пише Стефан Чурешки.

  3. Благ каза:

    в изографисването на църквата не можем да видим нещо „ново“, както и в други църкви върху първите образи са нарисувани нови. Това е доста срещането явление на лагера „Въведение в иконографята“, който посетих тази годиа видях подобни църкви. Боянската църква е изцяло в канона на иконографията. А за това какви точно са изказванията нака съдят възрастните …