DW: Може ли да се възкреси еврейската религия на Балканите?


Източник: Дойче Веле

Юдаизмът на Балканите, чиято традиция от десетилетия е замряла, може би има шансове да се съживи. Статия на агенция “Асошейтед прес” публикувана от “Вашингтон пост” описва инициативата на международна организация да съживи юдаизма на Балканите. Под заглавие “Религията днес” вестникът съобщава за нетрадиционните методи, използувани в програмата, целяща да създаде интерес у младите евреи на Балканите към тяхното културно и религиозно наследство.

Младите еврейски професионалисти на Балканите са целевата група на програма, чиито създатели вярват, че младото поколение има потенциал да постигне еврейски ренесанс “в този най-нестабилен ъгъл на Европа”. Самите млади балкански участници в програмата, чието разнообразие се движи между купони на брега на морето под звуците на песни от Израел до празнуване на ортодоксален еврейски шабат, шеговито наричат себе си “япита с ямурлуци”.

В статията се описва тридневна сбирка на 300 млади евреи от региона в курортен комплекс в Северна Гърция. Срещата, по време на която участниците се запознават с ритуали и вярвания от еврейската духовна традиция, се нарича “гешер”, или “мост”. Това обозначава нейния смисъл на мост към бъдещето. Освен всичко, по време на тази среща се насърчава и започването на романтични връзки с цел брак. Според инициаторите на възродителното движение, браковете на евреи с лица от нееврейски призход на Балканите са намалили силно числеността на еврейските общности. В Румъния са останали 15,000 евреи, в Македония – само 250. Инициаторите вярват, че начинът да се постигне съживяване на еврейството на Балканите е да се насърчи създаването на еврейски емейства отгеждащи децата си в традицията на юдаизма. Инициатори са еврейската отганизация “Джойнт”, а проектът се финансира от фондацията “Хари и Джанет Вайнберг” от американския щат Мериланд.

Причините за този опит за съживяване на балканското еврейство са различни. Сред тях са тревоги, породени от анти-семитски настроения. В Сърбия според автора на статията техен проводник е нео-нацистката организация “Национален ред”, в Гърция – ултранационалистичната органзиация “Златна зора”. България този път не е похвалена за етническата си толерантност и спасяването на евреите. Вместо това се цитира любимата на американските медии тема за битката на еврейската организация в България да си възвърне собственост върху имоти, отнети през 1943 година. Според тази статия, евреите на Балканите водят истински съдебни битки за си възвърнат имоти, отнети по време на Холокоста. За българското правителство през 1943 година се казва, че е конфискувало повечето еврейски имоти, включително цяло едно еврейско училище. Цитиран е български лекар-евреин от София, който казва, че и до днес старите преразсъдъци и поверия свързани с евреите не са изчезнали. В България според статията има 7,000 евреи, като младите сред тях участвуват в инициативата за възраждане на еврейската традиция на Балканите.

На България в статията е отделено най-много място, най-вече поради дейността на организацията “Шалом” насочена срещу дискриминацията на малцинства.

Статията съдържа и кратка история на еврейските миграции към и от Балканите и отчита, че днешното състояние на еврейството на Балканите е резултат от натиска, оказан от комунистическите правителства в Източна Европа върху еврейското население да изостави културата и традициите си. Смята се, че сега на Балканите живеят около 70,000 евреи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...