Православието не е шоу или атракцияМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Vikentii каза:

  Да е жив и здрав отец Петър Гарена. Дай Боже във всеки град да има такъв духовник! Защо да не води служба от мобилен телефон – няма канон, който да забранява водене на богослужение по този начин! Пък и както в коментара по-горе се казва – това не е литургия (просто журналистите от Канал 1 пък и от всака дурга медия проявяват абсолютна некомпетентност по въпросите на вярата).
  Защо свещеник Кирил Тошев не напише статия за митрополит Натанаил, който преди няколко години отказа да хвърли кръста, защото някакви деца не слушали службата му?!

 2. toshev2006 каза:

  В краткия аналриз на поведението и служението на о.Петър Гарена, не изразявам своето мнение, макар да се подписвам като автор на материала, а мнението и на доста други събратя свещеници, и дори не само от Пловдивска епархия, които също са възмутени не само от случилото се на Богоявление, но и то много други чудати и често противоречащи на православието изяви.
  Разбира се всеки има пълното право на свобода в изявите и поведението си. Един православен пастир обаче, е длъжен поне да се съобразява с общовалидните установени норми на поведение и служение посочени в църковните правила и канони, изграждащи облика на православния свещеник и изразяващи правилен и трезв духовен живот.
  Всякакъв вид безконтролност и самочиние, противоречащи на обичайното и допустимото, са единствено изблик на неправославна духовност.
  Тъй като поредната изява на о.Гарена ни провокира, мен и онези които солидаризирват моето становище, реших да напиша горния коментар. Най-вече, защото като съученик на о.Петър от Соф.Дух.Семинария /в паралелния курс/ и като негов събрат и познат имам поне малко това право. Аз не обсъждам личния му живот. Да съдим кой как живее в личен план, остава преоритет на Божието правосъдие, не нам.
  Относно коментара на „Викентий“, че отслужването на богослужение по мобилен телефон не противоречи на църковния канон предполагам ,че е шега. Св.Отци едвали са предполагали съществуването в бъдеще на такава комуникация. Това просто противоречи на православното съзнание.

 3. poptolev каза:

  Отслужването на литургия по мобилен телефон ми звучи подигравателно.

  А що се отнася до Пловдивската епархия и нейното ръководство … ами да се избере най накрая пловдивски митрополит. Просто не мога да разбера какво още се чака.

 4. toshev2006 каза:

  След лична среща между мен и о.Петър гарена от гр.Кържали, ми се изясни едно обстгоятелство, в което аз, пък и зрителите на БНТ бяхме подведени, и което стана повод да напиша горната публикация. Оказа се ,че о.петър от Кържали на празника Богоявление тази година въобще не е служил каквато и да е служба в енорийския си храм дистанционно, от болницата, а само си е позволил да поздрави присъстващите, събра ли се в храма по повод празника, начело с кмета на града, по мобилният си телефон, което журналистите от БНТ изтълкуваха и представиха манипулирано погрешно.
  Извинявам се публично на о.Петър и на онези които съм заблудил.