Правило след свето Причастие


Когато се удостоиш с благодатта на светото причастие с животворящите и тайнствени Дарове, веднага благодари усърдно на Бога, като горещо се помолиш със следните слова:

 
Слава на Тебе, Боже! Слава на Тебе, Боже! Слава на Тебе, Боже!
 
Благодарствени молитви
 
Благодаря Ти, Господи Боже мой, че не отхвърли мене, грешния, но ме удостои да се приобщя с Твоите светини. Благодаря Ти, че мен, недостойния, удостои да се причастя с пречистите и небесни Твои Дарове; но, човеколюбиви Владико, Който заради нас умря и възкръсна и ни дарува тези страшни и животворни Тайнства за благодеяние и освещение на душите и телата ни — дай и на мене те да донесат изцеление на душата и тялото, прогонване на всичко вражеско, просвещение на очите на сърцето ми, мир на душевните ми сили, непосрамваща вяра, нелицемерна любов, изпълване с премъдрост, опазване на Твоите заповеди и придобиване на Твоето царство, та чрез тях като се запазя в светостта Ти, да помня всякога Твоята милост и вече не за себе си да живея, но за Тебе нашия Владика и Благодетел; така, като напусна тоя живот с надежда за вечен живот, да достигна във вечния покой, където не стихват гласовете на празнуващите и е безкрайна насладата на гледащите неизказаната красота на Твоето лице. Защото Ти си истинското желание и неизказаното веселие на любещите Те, Христе Боже наш, и Тебе възпява всяка твар во веки.
 
Молитва 2. От св. Василий Велики
 
Владико Христе Боже, Царю на вековете и Създателю на всичко, благодаря Ти за всички блага, които ми даде, и за причастяването с пречистите и животворящи Твои Тайнства. Моля Те, благи и човеколюбиви Боже, запази ме под Твоята закрила и в заслона на Твоите криле и ми дай с чиста съвест дори до последното си издихание достойно да се причастявам с Твоите светини за опрощение на греховете и за вечен живот; защото Ти си Хлябът на живота, Изворът на светостта, Дарителят на всяко добро, и на Тебе възнасяме слава с Отца и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.
 
Молитва 3. От Симеон Метафраст, в стихове
 
Ти, Който ми даде плътта Си драговолно,
бидейки Огън, що недостойните изпепелява,
не ме изгаряй, мой Създателю,
но по-добре проникни в моите членове,
в цялото ми същество, в утробата, в сърцето.
Изгори тръните на всички мои прегрешения.
Душата очисти, освети мислите.
Свръзките утвърди ведно с костите
Петте основни чувства
 в мене просвети.
Цял прикови ме към страха пред Тебе,
Вечно ме закриляй, брани и ме предпазвай
от всяко душегубно дело или дума.
Очисти ме, умий ме и украси ме,
разхубави ме, вразуми ме и просвети ме.
Твой дом ме направи — само на Духа,
никога вече бърлога на греха.
Та като бъда Твой дом чрез приетото Причастие,
като от плам от мен да бяга всяко зло и страст.
Към Тебе молители предлагам всички светии,
чиноначалията на безплътните,
Твоя Предтеча, мъдрите апостоли,
а с тях — и непорочната и чиста Твоя Майка —
молитвите им приеми, Христе мой благосърдни,
и направи служителя Си син на светлината.
Защото Ти един си освещение, о Благий,
и озарение на нашите души,
и на Тебе, както подобава на Бог и на Владика,
всички слава възнасяме всеки ден.
 
Молитва 4.
 
Твоето свето Тяло, Господи Иисусе Христе Боже наш, да ми бъде за вечен живот и драгоценната Ти Кръв за опрощение на греховете, нека тази евхаристия ми бъде за радост, здраве и веселие, а при страшното Твое второ пришествие удостой мене грешния да застана отдясно на славата Ти, по моливите на пречистата Твоя Майка и на всички светии.
 
Молитва 5. Към пресвета Богородица
 
Пресвета Владичице Богородице, светлина на помрачената ми душа, надежда, закрила, прибежище, утешение и радост моя, благодаря ти, че удостои мен недостойния да стана причастник на пречистото Тяло и драгоценната Кръв на твоя Син. Но, ти, родила истинската Светлина, просвети духовните очи на сърцето ми; ти, родила Извора на безсмъртието, съживи мене умъртвения от греха; благосърдечна Майко на милостивия Бог, помилуй ме и дай ми умиление и съкрушение в сърцето, смирение в мислите ми и опомняне, когато умът ми бъде пленен, и удостой ме до сетния си дъх неосъдно да приемам освещението на пречистите Тайни за изцеление на душата и тялото. И дай ми сълзи на покаяние и изповед, за да Те възпявам и славя през всички дни на живота си, понеже си благословена и препрославена во веки. Амин.
 
После, молитвата на св. Симеон Богоприемец.
 
Сега оставяш Твоя раб, Владико, според думата Си, да си иде с мир, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички хора — светлина за откровение на езичниците и слава за Твоя народ Израил.
 
Светий Боже… Пресвета Троице… Отче наш…
 
И тропар на св. Йоан Златоуст, глас 8
 
Като огнен блясък възсия
благодатта на твоята уста и просвети вселената —
ти не подири светските богатства на сребролюбието,
но ни показа висотата на смиреномъдрието;
ала като ни учиш със словата си, отче Йоан Златоусте,
моли Словото Христос Бог да спаси душите ни.
 
Слава… кондак на свети Златоуст, глас 6.
 
От небесата ти прие благодатта божествена,
и с устните си учиш всички да се покланят
на Бога в Троица Един,
всеблажени и преподобни Йоане Златоусте,
достойно хвалим те, защото си наставник,
понеже ни откриваш божествени (учения).
 
И сега… Богородичен, глас 6:
 
Защитнице надеждна на християните,
Застъпнице неизменна пред Създателя,
не пренебрегвай гласа молебен на грешниците,
но, като добра, побързай на помощ нам,
които с вяра ти викаме,
час по-скоро се отзови на молитвата
и усърдно откликни на молението,
Богородице, вечно закриляща
ония, които ти се покланят.
 
Ако се служи литургията на св. Василий Велики, то чети тропара на свети Василий, глас 1.
 
По цяла земя, която словото твое прие, се разчу твоят глас, с който боголепно ти разкри (истинската вяра), естеството на всичко съществуващо изясни, човешките обичаи украси, царствени свещенослужителю, отче преподобни, моли Христа Бога да спаси душите ни!
 
Слава… кондак на светителя, глас 4.
 
Ти се яви на Църквата непоклатимо основание, като на всички хора даваше господство неприкосновено, което запечата с твоите учения, небесното разкриващ Василие преподобни.
 
И сега… „Защитнице надеждна на християните…“
 
Ако ли е се е служила преждеосвещената литургия, чети тропар на св. Григорий, глас 4.
 
Славни Григорие, свише от Бога божествената благодат ти прие, и укрепяван чрез силата Му, ти пожела да живееш евангелски, поради което отплата за трудовете си от Христа, всеблажени, получи: моли Го да спаси душите ни!
 
Слава… Кондак, глас 3.
 
Учител ти се яви, подобен на Главата на пастирите Христа, като наставляваше монашеските събори в пътя към небесните двори, така ти научи на Христовите заповеди Христовото стадо, и сега с тях се радваш и ликуваш в небесните обители.
 
И сега… „Защитнице надеждна на християните…“. Господи, помилуй (12), „По-почитана от херувимите…“, Слава… и сега… И отпуст.
 
След причащаването нека всеки пази себе си в трезвост и въздържание, с немногословие, та в този ден честно да запази в себе си приетия Христос.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...