Молитви във време на пандемия



Старец Партений, игумен на манастира „Свети Павел“ в Света Гора говори за молитвата срещу коронавируса, която чете в края на своето молитвено правило.

Игумен Партений, един от най-уважаваните днес духовни водачи в Света Гора, отбеляза, че докато на Атон имат възможност да служат Божествената литургия и да се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, много хора нямат тази надежда и „стенат в страдание“.

„В края на краищата Божията уредба е такава, че не можем да разберем всичко, което ни се случва“, разсъждава той. Но е важно да „молим Бог и Богородица да ни дадат да живеем добре през тази година“.

„Въпреки че не всичко разбираме, Бог го урежда изцяло за нашето спасение“, учи старец Партений. Трябва да се молим „това зло, тази буря, тази болест да ни подмине“.

Игумен Партений получава молитвата срещу вируса, написана от митрополит Йоил. „И аз се сдобих с нея и си направих копие“, казва старецът. „Когато завърша молитвеното си правило, изричам тази молитва: „Боже мой и Богородице, защитете ни, помогнете ни!” Ето къде е нашата надежда.“

 

Молитва в светлината на пандемията на коронавируса

 

+ Йоил митрополит на Едеса

Господи Исусе Христе, Боже наш, възхвален лекарю на нашите души и тела, Който стана човек заради нас, за да излекуваш голямата рана на греховете човешки; Който не отпъди десетте прокажени, а ги очисти с Твоята спасителна благодат; Който, едничък Богочовек, прекара Твоите дни на тази земя, служейки и изцелявайки всички болни и страдащи; Който добротвори и изцели паралитиците, слепите, тежко съгрешилите, обладаните от демони и победените от страстите на плътта и ума.

Сега благосклонно приеми молитвата ни и по Твоята велика милост изгони този смъртоносен вирус, който носи формата на корона, който ни внушава страх и причинява смърт сред болните и незаслужено страдащите.

Но ако поради многото ни грехове Ти Си позволил това изпитание, молим Те да премахнеш милостиво страшната болест от нас и от целия свят.

Но ако Ти Си позволил това като изпитание на вярата, все пак те молим да облекчиш тревогата на болните.

Но ако тази болест се е разпространила поради безчестието на врага на нашето спасение или безразличието на неразумните хора, угаси нейната сила, защото Ти Си Всемогъщият Бог.

Защити младите, запази заболелите и излекувай възрастните хора, заразени от този проклет вирус. Изчисти всички нас от грижите на сърцето и вместо това ни дай здраве, утеха и възход по застъпничеството на Владичица Богородица и всички Твои светии.

Амин.

***

Междувременно Руската православна църква моли Господа на всяка литургия, за да ни предпази от заплахата на коронавируса. През март 2020 г. светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил потвърди текста на молитвата, който трябва да се чете по време на Божествената литургия:

 

Молитва, четена по време на разпространението на опустошителния мор

Господи, Боже наш, не въвеждай присъда над слугите Си и ни обгради със защита от опустошителния мор, разбуден срещу нас. О, добросърдечни Боже, Който си благосклонен, имай състрадание към нас, Твоите смирени и недостойни слуги, които падат пред Теб със съкрушени сърца и надежда в Твоята милост.

По Твоята велика милост ни спаси, Боже наш.

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и във вечни векове.

Амин.

 

Прошения по Сугуба ектения в Божествената литургия по време на разпространението на опустошителния мор

Отново Те молим, Господи, Боже наш, защити ни милостиво от опустошителния мор, избави верния Ти народ от духовна и физическа смърт. Дай на болните изцеление и здраве, дай на всички нас Твоята божествена защита и помощ.

Молим Те, о, добросърдечни Боже, чуй молитвите ни и се смили над нас.

Отново Те молим, умиротвори човешките неволи и всяка страшна слука, обгърни Твоите верни с крепка надежда и посей в сърцата ни тишина.

Молим Те, Господи, чуй молитвите ни и помилуй нам.

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...