ИсихазмътМоже да харесате още...

2 Отговори

  1. В България има едно познавателно недоразумение, което е характерно за хората, които обявяват себе си за православни и заемат ръководни длъжности в системата на науката и религията. Тези хора бъркат византинизма с православието и така освен че дават претекст на другите религии да атакуват „изконната българска вяра“, така дават оръжие в ръцете на тези, които се обявяват за националисти и които често пъти са на по-високо познавателно ниво от хората, които се занимават с религия, а освен това са по-човечни и по-жертвеготовни от тях. Другото недоразумение е поощряването на съзерцанието, на мистиката и ритуалната обредност, когато трябва ясни, прости и откровени дела и слова по Христос, Който е лекувал, хранил и помагал на хората около Него.
    И накрая – наскоро по морето откриха мощи, обявени за мощи на св.Йоан Кръстител, което даде повод на Божидар Димитров, човека, който отговаря за вероизповеданията, да нарече Созопол „българския Йерусалим“. А може би той е българският Христос?

  2. ivan ivanov ivanov каза:

    Цитатът от Прохор Кидон : „Който знае Божията премъдрост, знае същността на Бога“ значи ли че томистите чрез тварната благодат смятат , че са причастни на същността на Бога или това е интерпретация на Прохор?