Старецът АнтимМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. За да се разбере същината на православието трябва много добре да се познава живота на мъчениците и страдалците в името на Бога и на светостта. Ние не знаем нищо за българските новомъчиници, за техния живот и дела в усилни времена, нито за миряните, които водят достоен и свят живот без да вдигат шум около себе си. Ние не канонизираме новомъчениците, нито търсим прояви на божественото около себе си. Напротив. Ние внасяме всичко – от леки коли до святост, като че ли нямаме свои си образци на божественост. Наистина, състоянието на сегашната БПЦ не е за пример, но все таки имало и все още има българи, които могат да ни разкажат за светостта и за духовния начин на живот без да изпадат в духовна прелест, както някои модерни православни, които поради липса на образователна, културно-просветна и социална дейност на Църквата говорят за православна духовност без да отчитат развититето на българския народ през последните години. Защото ако не обичаш брата си, когото си видял, как ще обичаш Бога?

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Оплачете се на Синода, а не на нас. Ние сме деветата дупка на кавала. Оплаквайте се постоянно, системно и даже нахално. Не може да не реагират накрая.

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Чудеса наистина стават и само хората, които не вярват, не ги познават. Интересувам се от отношенията между Англия и Турция. Наскоро излезе една такава книга от американски професор, която беше прекалено скъпа. Писах му, но той се извини, че не може да ми подари авторски екземпляр. Днес получих друго писмо от него. Оказва се, че две от страниците в книгата са погрешно отпечатани, целият тираж се бракува и той предлага да ми изпрати колкото бройки искам.

 4. Лъчо каза:

  Бих искал да знам причините, поради които в сайта ви, носещ името ПРАВОСЛАВИЕ БЪЛГАРИЯ,вече втори ден не сте написали и ред за безобразията на сръбския владика Пахомий срещу българите в Западните покрайнини! Защо не може в български сайт да получиш новини за български църквони въпроси? Не смятате ли, че мълчанието ви се уподобява на мълчанието на родните ни владици? Защо не пишете за гоненията на които е подложен отец Йоан от националиста епископ Пахомий?

 5. След като сте наясно с безобразията, очевидно това не е новина за Вас. Ако сте я прочели в друг български сайт, значи все пак за това вече е писано; ако сте я прочели на друг език, вместо да ни упреквате, можехте да я преведете и да ни я изпратите за полза на всички наши читатели. И в двата случая не виждам основание за критики в подобен тон.

 6. Климент Йорданов Буренков каза:

  Намирам „житието“ за смущаващо с тези сладникави видения и стотици поклони. Боя се, че подобни писания като въпросното житие на атонита Антим ще стават наръчници не за духовно преуспяване, а по-скоро за усъвършенстване в прелестта. „Житието“ е в противоречие с древните патерици, а да не говорим за Добротолюбието. Не съм съгласен със „стареца“ за календара, макар самият аз да съм новостилец. Такова негово съждение е противно на подвига на св. Теодор Студит и съпротивата на студийските монаси като цяло. Горко ни, ако солта обезсолее, или когато „старчеството“ проповядва топлохладност, клоняща към духовно безразличие.

  И аз се питам като „[b]chingis[/b]“ защо никое православно издателство, дори и прехвалените зографсци, не пишат за православените български подвижници и атонити от български произход?

  http://www.krotov.info/history/19/1800/afon_2.html

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Редно е при публикуването на преводни материали да се цитира източникът, за да спази Закона за интелектуалната собственост. Православие и анархизъм са несъвместими понятия.

  Учудва ме защо „било извършено обикновено, не архиерейско опело“ на о. Антим. Нали старецът е само архимандрит, а не епископ?