Трети мартМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. kolyo каза:

  Светейший, Владико,
  да Ви даде нашият Спасител много години архипастирско служение за тези хубави думи. А ние обикновените християни да отворим съцето си и да се помолим и поменем нашите освободители и всеки ден за нас да бъде 3-ти март за слава на българския благочестив народ.

 2. borbi каза:

  Празнуваме разделянето и „освобождението“ на страната ни,след това празнуваме обединението и.Срамувам се.БОГ да отвори сърцата ни за истината и обичта.Дядо Владика,не ви се сърдя.Аз се опитвам да бъда христианин,но съм и българин.Както обичаме Христос,така да обичаме и България.Прекланям се пред всички жертви за вяра и родина.

 3. borbi каза:

  Дядо Владика,простете ми.Не съм русофоб,не съм и русофил.Не съм съгласен,че 3-ти март(освобождението) трява да е национален празник.Този ден няма нищо българско.Освен това,че се освобождава и разделя България.Победата е на „великите“ сили не и на България.Простете дързоста ми.

 4. timoti каза:

  20 години говорехте така и за 9 септември и 7 ноември…..БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!(от такива като вас)

 5. пепи12333 каза:

  Честит Празник! –> http://forum.stih4e.com/index.php/topic,43035.msg763773.html#msg763773

 6. Глутео Масальорис каза:

  Празник е за хората изградили и градящи един Нов световен ред, за обикновните изстискани и изсмукани „граждани“ едва ли е празник. Гаврата на световната лихварска власт с България… Ако съм българин, няма да празнувам и харесвам този ден. Баба Марта също не бих празнувал! Нека българските Владици вземат пример от финландските си колеги, макар и да не е обективно и възможно сравнението. Поне да лавираха и пазеха народ и национални интереси. В царството небесно няма граници, но тук на земята няма рай без граници.

 7. о. Павел каза:

  Книга за постни ястия, безплатна –
  http://depositfiles.com/en/files/wzp3cpct2

 8. о. Павел каза:

  Владико,
  Моите уважения, но включвате в проповедта си доста клишета, да не кажа митове. Истината е по-различна:
  .
  „изпепелената от петвековни пожарища българска земя“. Ако Османската империя имаше интерес, щеше да избие българите за няколко месеца. Твърдението за пет столетия непрекъснати кланета е безсмислица.
  .
  „Турчинът не е правил разлика между българи и православни християни“. Това се дължи на факта, че огромната част от българите не са имали национално самосъзнание преди XVIII век, а са се смятали за християни.
  .
  „той се е стараел да ни потурчи, да ни погуби вярата“. Не е вярно. Османската империя се опира на договора на Омар с жителите на Йерусалим от 638 г., който е модел за отношенията с всички покорени народи. Ислямизацията у нас почти никога не е насилствена, а главно по икономически причини.
  .
  Продължение…………

 9. о. Павел каза:

  Продължение………..

  „те са насаждали вярата у народа, че на север имаме по-голям брат със същата кръв, вяра и език, който ще ни помогне да се освободим“. Митът за дядо Иван е създаден едва през Възраждането. До втората половина на XVIII век Русия не достига до Черно море и не води войни на Балканите.

 10. Georgi Stanchev Purlikov каза:

  Владико, прав сте, че и духовници са били вдъхновители на борбата за свобода, защото спорът е бил не само заради положението на българите, но за възприемането на света. Моят пра-прадядо свещеник Никола Съев, баща на Димитър Пъшков, от с. Сопот, Ловешко е бил обесен с нажежена верига от тутците, след измъчване, за комитетска дейност – бил е съратник на Васил Левски, а по-късно другият му син е застрелян от тях. Но, за съжаление, Русия не е братска, а имперска; и още по за съжаление много от вас я обичат повече от България.

 11. о. Павел каза:

  [quote name=“purlikov“] Моят пра-прадядо свещеник Никола Съев, баща на Димитър Пъшков, от с. Сопот, Ловешко е бил обесен[/quote]

  Purlikov,
  Понеже съм намерил църковни кондики от този регион, които смятам да публикувам, много Ви моля да ми съобщите как се казвали презвитерата и децата на о. Никола. Благодаря Ви предварително.

 12. Баце Гацо fashoinфен каза:

  Защо шефският съвет на Владиците в България се нарича Свети СИнод? Защо Владиците не работят за утвърждаването на истинска национална индентичност в българите? Защо изпълняват политически поръчки, като канонизирането на жертвите от Баташкото клане? Защо служат на политическата машинация, която има за цел да противопостави българи християни срещу българи мохамедани, които пък „незнайно“ по какви причини се определят като турци? Нима не знаят, че другарят милиционер и верен бодигард на фамилията ще стане президент и ще се смени конституцията на страната? Нима не ги е срам и имат спокойна съвест, докато се молят на Бога Иисус Христос? Нима населението на България е обречено? Владици, къде сте? Не ви ли е СРАМ?

 13. Georgi Stanchev Purlikov каза:

  До о. Павел:
  Ако искате свържете се на е-мейла ми purlikov@gmail.com, за да ви пратя снимки и още информация.

 14. Баце Гацо fashoinфен каза:

  Проблемът не е, това че Владиците са подчинени на политиците, който имат ключовете на властта. Проблемът е, че ни лъжат най – нагло и доволно. Ако един Владика претърпи и търпи лишенията на свещеника или на обикновения мирянин-луднал от медии и възпитание, Владиката ще се откаже от Владичеството и ще избере монастира, възможно най-далечния, и най – сигурен. Можем да бъдем доволни, ако найстина се работи, само тогава, което май няма да стане скоро. В нашият географски край на пост модерен соцклимат, работи поговорката; мижи да те лажем!