Православно- мюсюлмански диалог в БългарияМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Елементарна грешка е да се пише „отомански“ вместо правилното „османски“ (може би материалът е копиран от западен източник). Никакъв диалог не е имало досега в нашата история и няма да има. Синодът се страхува да общува с неправославните църкви, за да не се осквернял, камо ли с исляма.

 2. atila каза:

  Диалога предполага и налага „нахлузване обувките на другия“. Доколкото зная в България няма специалисти по ислям обвързани с църквата. Как ще бъда воден този диалог тогава?

 3. Дон Кихот каза:

  И аз преподавам история и теория на исляма, но проблемът е, че самите мюсюлмани отказват дискусии или конференции явно поради страх да не се изложат.

 4. atila каза:

  Не ви познавам господине, може би последните една-две години нещо да се е променило в България, но ако имате представа, колко са като вас? Все пак една птичка пролет не прави, нали?

 5. Дон Кихот каза:

  Има естествено специалисти по исляма в България, но те не са са в църквата. Едни като Цветан Теофанов, преводач на Корана, не крият, че са приели тази религия. Други като Владимир Чуков се занимават с ислямската политика и след отварянето на досиетата им се оказаха агенти на разузнаването.

 6. atila каза:

  че няма специалисти обвързани с църквата (вижте първия ми коментар). А г-н Теофанов познавам бегло, за разлика от г-н Йор. Пеев да речем, може би най-големия ерудит в Бг в тази област, навярно също разузнавач.

 7. marconi58 каза:

  Здравейте приятели,
  Пиша ви по повод прочетеното на вашата страница за проведения православно-мюсюлмански диалог в България.
  Потресаващо събитие!Само не мислете,че съм въодушевена,напротив- даже се чувствам омърсена.Тъжно ми е,братя и сестри.Не зная защо се правят подобни преговори,договаряния и чертаят планове за бъдещо съжителство с исляма

 8. marconi58 каза:

  Нима ние не знаем,че нашия Бог се гневи на тази толерантност,на това как наши православни/надявам се християнски/духовни водачи се съюзяват духовно с мюфтиите. Или може би те не знаят какъв и кой е нашият Бог. А нашият Бог е Бог Авраамов,Бог Яковов и Бог Исааков,а не е бог Исмаилов!Та нали в Словото пише,че благоволението на Господа остана в Исаак,а не в Исмаил.Следователно нашия Бог Отец,Бог Исус Христос и Бог Святи Дух-Светата Троица, това е съвсем различен Бог от бога на Исмаил-Аллах.Това са две различни личности,скъпи братя и сестри
  Това не е една личност ,но с две имена.Няма в Библията никъде нашият Бог да се нарича Аллах,макар ,че Той има много имена,но това го няма!Защото не е така.Защото просто явно не е бог,а друга личност,която не признава божествения характер на Исус Христос.В Словото пише,че всяко едно учение,което не изповяда Исуса Христа ,разпнатия на кръста ,е лъжеучение.

 9. marconi58 каза:

  Ами точно това е залегнало в исляма,не показва,че Исус е Господа,умрял за нас,после възкръснал на третия ден и сега стои отдясно на трона до Бог Отец.Следователно исляма е лъжеучение.
  Какво правят тогава нашите върховни духовни водачи-съюзяват се едно лъжеучение.А вместо това трябва да обявят война на духа на ислям,защото той не е от Господа.Апостол Павел в Словото казва,че всеки вярващ християнин трябва да воюва не с плът и кръв,а с началства и власти на силите на тъмнината в небесни места.Бог ни е дал цялата сила над врага.Имаме и Божието всеоръжие,братя и сестри!
  И така нека в името на Исус този нечестив дух на ислям да напусне пределите на България и на планетата ни!АМИН и АМЕН!
  Нека да не дундуркаме нечестивци и бесове,а воюваме чрез Божието слово,нека да казваме на хората благовестието,че Исус умря за нас,въскръсна и сега е живия Бог и няма други Богове!И който повярва и се кръсти,ще бъде спасен,а който не повярва,ще бъде осъден!Ние имаме Спасител ,с който сме победили във всичко.

 10. victory каза:

  Много грешите по въпроса Преди да възнегодувате нека ви посоча няколко факта: 1.Казвайки „ИСУС ХРИСТОС И АЛЛАХ“ говорим за едно и също т. е. БОГ 2.“Правослявен ,Правоверен“ казваме едно и също 3.ХРИСТИЯНИ МЮСУЛМАНИ И ЮДЕИ имат храмове не къде да е а в Ерусалим И следователно не говорим само за диалог а за разбирателство между религиите Проблем който стои пред Духовенството за да кажат цялата истина на своите миряни Користолюбието им пречи да го направят което в крайна сметка е главния проблем