Религията в училище: за или против?Може да харесате още...

11 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Проданов все още робува на сталинистки клишета. Всъщност понятието за сътворение предполага еволюция и обратно. Въпрос на умение е за се съчетаят двата подхода – научния и религиозния.

 2. izvor каза:

  Това е заглавието, което редакторите на Стандарт са сложили над горния текст. Не знам какво е било авторовото заглавие, но това „Религията в училище: за или против?“ изобщо не се връзва с текст, в който няма „за“, а само „против“

 3. ieromonah Ioan каза:

  На този чичо може спокойно да му се каже дървен философ. Не само, че изказването му е некомпетентно, ами е и повърхностно. Комунизмът ги създаде такива професорчета, дето с един асистент от нормалните университети може да се сравни.

 4. Idiot каза:

  Изучаване на религия в училище трябва да има. Разделение на нацията – дрън-дрън та пляс.

 5. Lidia Ilinova каза:

  В Западна Европа всички стари членки са държави обединени с църквата си по конституция. Изключение прави Франция. Но това не е попречило на никоя от тях да бъде светска държава и развита демокрация. Срам е за нашите просветени интелигенти да отричат сега въвеждането на час по религия в училище с дървени глави на стари комунисти, защото Института по философски изследвания е бившият Институт по научен комунизъм. А във Финландия монополът на църквата в държавата е навсякъде. Тя се финансира от държавата, ползва всякъкви държавни регистри и бази от данни, има политическо влияние. Във Финландия 90% са вярващи лутерани, поколения наред има вероучение, всяко дете знае нужните молитви и песнички. Когато детето тръгва на училище представят на родсителите един формуляр за подпис – искат ли детето да учи вероучение или не. Ако не са съгласни родителите има друг избор – природоучение или етика.

 6. john_doe каза:

  На мен лично ми е интересно, когато говорят за обществото и неговите нагласи като пречка за въвеждането на религия-вероучение като задължителен предмет, защо никой не споменава от къде и кога започна всичко – представянето в МОН на подписка с между 500-700 000 подписа на родители, които еднозначно изискват децата им да учат религия ТОЧНО и В училище.Само като сравнение за сериозността на този пропускан масово факт трябва да се припомни, че сегашния президент на РБ го избраха на първи тур с ПО-МАЛКО гласове!!!

 7. sponzor каза:

  Религиозното, както и всякакво друго, възпитание, според мен, е преди всичко дълг на семейството, а после на църквата. Не разбирам защо и едната инстиуция, и другата се опитват да прехвърлят топката на училището. Учителите да вършат работата и на родителите, и на свещенослужителите. Родителите се оправдават, че трябва да роботят, за да издържат семейството и че възпитанието не е тяхна работа. А какво е оправданието на свещенослужителите? Това не е ли бягство от отговорност?

 8. Lidia Ilinova каза:

  Първите познания и опит детето получава в семейството. Но когато след 60 години атеизъм семейството не е в състояние да възпитава – всеки трети брак се разпада, челници сме по аборти на непълнолетни, 140 000 наркомани, деца-убийци, крадци и т.н. – обществото трябва да поеме възпитанието чрез училището. А неделните училища в църквата да ограмотяват предимно възрастните, които не са имали шанса да опознаят вярата си в училище.

 9. RSA каза:

  За съжаление болшинството от „нашите управници“ имат интерес да се шири безредието, дрогата, алкохола, чалгата, масовото затъпяване на Българския народ, изтичането на все повече хора от Родината и т.н. Трябва да запомнят, че петвековното робство, което продължава и до днес не ще ни сломи !
  Има православие има и Български народ, и обратно.
  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ. АМИН.

 10. Християнче каза:

  ПРОФЕСОР???????????????????????????????? ГОСПОДИ! ГОСПОДИ! ГОСПОДИ! ТОВА Е ЧИСТ ЧЕРВЕН БОКЛУК И НИЩО ДРУГО.

 11. Velyana каза:

  Статията ме учуди не малко , имайки предвид несъгласието на проф. Проданов да се изучава религия в училище. Аз съм ‘за’ задължителните часове по религия в училище , учениците имаме нужда поне от основните знания , свързани с православието , а защо не и с другите религии .Аз лично съм късметлийка , защото освен в семействтото ми , то и в училище имам реален допир с православието – учителката ми по философия е богослов и голяма част от часовете прекарваме в разговори за Бог. Именно затова твърдя , че религията трябва да присъства с училище , наред с другите предмети . Сама съм изпитала благотворното влияние на разговорите свързани с Бог .