Проектозаконът за детето – засяга ли ме това?Може да харесате още...

12 Отговори

 1. Иван Иванов каза:

  Трудно ми е да направя преценка за този проектозакон, но си мисля, че[b] ако се приеме и се задейства едно оптимално негово прилагане, някакъв брой деца – не знам от какъв порядък, ще бъдат спасени от родителите си психопати, най-общо казано, и/или престъпници.[/b]

 2. Тодор каза:

  Грешиш, рефаб – прочети закона, прочети пак и това което е написал автора защото е вярно. Законът не е насочен към децата в риск, а към „национализирането“ на всички деца. Държавата потрива ръце да им стане собственик и да ги изгражда и възпитава по свое усмотрение, а родителите да бъдат техни „бавачки“ от нейно име – при това на собствени разноски, без собственика да плаща.

  Знам, че някой ще каже че преекспонирам нещата и в известен смисъл е така – този закон не стига до самия край. Но той е една сериозна крачка в тази насока. И след като бъде направена, ще дойде следващата. И следващата. Чел ли си 1984-та, приятелю? Бих казал че вече сме почти там – само дето масовото следене не става с вградена в телевизора камера, а през интернет. Други разлики почти не виждам…

 3. Иван Иванов каза:

  Хората трябва да си дават сметка [b]и за следната гледна точка[/b], представена поетично от Халил Джибран:

  „Вашите деца не са ваши чада.
  Те са синове и дъщери на копнежа на живота за живот.
  Идват чрез вас, но не са из вас.
  И макар да живеят с вас, не ви принадлежат.“

  Ха сега, невежи и примитивни хора да слагат минуси и на този коментар, обръщаш внимание на факта, че на децата не трябва да се гледа [b]като на собственост, като на притежание[/b], от страна на родителите им.

 4. Иван Григоров каза:

  Този закон е анти-човешки!
  Искат да направят от децата ни еничари!
  Новият световен ред…

  А от българска страна – продажни организации които са готови и собствените си деца да продадат за някое и друго евро от Уницеф и еврофондове…

  Жалка картинка!
  Да защитим децата на България от посегателството на псевдо организациите!

 5. Антоанета Геоиргиева каза:

  Така е, Рефаб, това е „лозунга“ – „да спасим децата от родителите“ , а закона поставя знак на равенство между психопат и родител!!! Всички родители са недостойни да възпитават… Нима някои може да обича по-безкористно от родителя? Да, имало психопати – дай сега да отречем и семейството, и родителството, и възпитанието…. Рефаб, има ли нещо в този свят, което да не е изкористявано от някои някъде си? Дайте да забраним света ако искате… стига сте се ловили на лозунги, които са представени в красива опаковка. Преценявайте една идея от гледна точка на това „Как би изглеждал света, ако тя се реализира в масовост?“. И да видим дали заради бълхата да изгорим дюшека….

 6. ВераБ каза:

  Рефаб, харесвам цитирания от вас стих, но не изцяло – смятам, че децата ми не ми принадлежат и не са моя собственост, защото те са на Бога, Който ми ги е дал да се грижа за тях. От тук следва, че те пък още по-малко са собственост на държавата или на някой друг човек или институция – каквато е философията зад този законопроект.

  Също мисля, че не е редно да се отъждествяват противниците на законопроекта с насилниците над деца или с такива, които гледат на децата си като на някакъв вид собственост. Със сигурност двете групи са против законопроекта, но има и други, които са против поради други основателни причини като например тези, изброени в статията.

 7. Иван Иванов каза:

  Припомнете си – онези, които са имали възможността да гледат филма „Обществото на мъртвите поети“, историята на самоубийството на един от главните герои – юноша, смачкан от баща си, който му желае „доброто“. Един подобен трагичен случай в реалността да предотврати този закон, пак е нещо, което го оправдава!… Ами онези религиозни психопати и мизерници от разните секти – да си отравят спокойно децата с „религиозни“ помии, така ли?… А, иначе, няма съвършени закони… Впрочем, ако наистина има явни недомислия и неправди в него, най-вероятно ще бъдат коригирани рано или късно – нали се включихме в най-цивилизованата част на света.

 8. д-р Камен Данов каза:

  refab, за съжаление примерите ти не са удачни за случая. В момента закона за закрила на детето и семейния кодекс определят поведението именно при такива случаи, които ти описваш. Те се определят като „деца в риск“ и има възможност за реална реакция. Проекта, който коментирам е проект на закон за детето, не за закрила на детето, т.е. касае децата, които не са в риск, тези които растат в нормалните, средностатистически семейства.
  Що се касае до сектите, не би могло да се реагира ако вероизповеданието е регистрирано, а и самото разбиране, че може да се регулира всичко е изначално грешно. Нормативната уредба се прави, за да регулира обществени взаимоотношения, а не единични случаи. Едва ли е най-доброто решение да забраним на всички да водят децата си на църква, защото един на 100 000 родители е краен в разбиранията си, например. Ако пък вероизповеданието не е регистрирано и сега може да реагират съответните служби.

 9. Balkanson каза:

  Книгата, която трябва да прочетете e „Прекрасният нов свят“ (на английски: Brave New World), роман на Олдъс Хъксли, издаден през 1932 година. И да поживеете на Запад, Тогава няма и да искате и да чуете за подобни закони. А до тогава … жална тя.

 10. Иван Иванов каза:

  „#8 д-р Камен Данов: “ ………В момента закона за закрила на детето и семейния кодекс определят поведението именно при такива случаи, които ти описваш. Те се определят като „деца в риск“ и има възможност за реална реакция“

  Предполагам, че в момента за деца в риск се приемат онези, които са в сръхриск, така да се каже. При българската бюрокрация, цивилизационен примитивизъм и мизерия, кой знае колко трудно се задейства машината за действителна и ефективна защита. Пак предполагам (защото нямам достатъчно яснота по проектозакона), че става дума за рационализиране и облекчаване на свръхтромави процедури, а и за защита на деца, които по сегашни примитивни и ненаучни критерии не са в никакъв риск, но в действителност си патят от родители и други роднини.

 11. ВераБ каза:

  Ако за да спасиш по-лесно 1 дете, трябва да погубиш други 100 или дори 1000 заедно с родителите им, явно това не е начинът.

  Tук може да видите някои случаи в страни, където вече са приели подобен закон: http://www.youtube.com/watch?v=Iyt-JjGVHzQ
  (включително за една майка, която се е самоубила, след като социалните са й отнели децата, вместо да им помогнат)

 12. д-р Камен Данов каза:

  Действащото законодателство и проектозаконът са на разположение свободно в интернет. Може би Рефаб ще е най-добре да ги прочетеш и тогава да коментираш. Освен това има разлика между прилагане на законодателството и самото законодателство. Аз, например имам официално писмо от МЗ, където зам. министърът се е подписал под грешен текст от Закона за здравето и твърди, че Министерството няма законовите права, които всъщност има!? В същото време ако поставиш пръчка в колелото на система се оказва, че точно за теб има закони и се задействат всички репресии предвидени в тях! Именно срещу „непослушните“ е насочен всеки такъв проект, но първо седни и прочети!