Диагноза: отдалечаване от БогаМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. strat62 каза:

  Много вярна статия. Проблемът какво става, ако от части чувстваме тия „симптоми“ и чувстваме че сме далеч от Бога (от което се пораждат и изброените страдания – мнителност, гняв, депресивност….) а не можем да се доближим до Бога. Въпросът е че нещата въобще не стоят така, хоп решавам да стана смирен и да съм при Бога и това се получава. От нас може да има само желание, а дали и кога това се случва, решава Бог.

 2. Дон Кихот каза:

  Бих препоръчал да не смесват чисто субективните нервни проблеми с вярата и Бога, а да се лекуват по възможност с природни средства – например с билки като кумунига, дива мента и валериана. Трябва да се избягва месояденето, алкохола и други възможни дразнители.

 3. Мия каза:

  Има ли хора без коренче гордост? Всички ли сме болни от невроза? Тези които нямат невроза, по-близо ли са до Бога? Обобщенията които се правят в материала не са убедителни. Познавам атеисти, тихи, безконфликтни, всичко което правят е за лична облага…и спокойствие. Познавам и много хора живеещи в постоянен стрес /от различен характер/, и християни с неврози…
  Благодаря на Дон Кихот практичните съвети!

 4. strat62 каза:

  Според мен статията е силно повлияна от една книга излязла на скоро, от един сърбин Владета Йеротич, която се опитва да прави психологични из клинични изводи и анализи на базата на Лествицата на преп. Йоан Синайски.

  Да определено не може да се правят такива обобщения. Гордост има във всеки и тя не обезателно трябва да доведе до невроза, има толкова горди и самодоволни хора. Авторката се е доста поизхвърлила с тая статия. Но това важи и за споменатата книга. Преведена е от о. Стоян Бербатов, който също е активен в този site.

 5. chorbalan4o каза:

  „O God of Earth and Altar,
  Bow down and hear our cry,
  Our earthly rulers falter,
  Our people drift and die,
  The walls of gold entomb us,
  The swords of scorn divide,
  Take not thy thunder from us,
  But take away our pride.“
  (G.K. Chesterton: English Hymnal)

  (Iron Maiden – Revelations)

 6. Danine каза:

  Super tochno opisanie na problema e napravila avtorkata. Posochila e i nai-podhodjashtoto lechenie – edinstveno pravilnoto.

  V komentarite e predlogena i „alternativna medicina“. Taka che za vsekigo ima – spored cennostnata si sistema shte izbere i pri kogo da se lekuva…

 7. elisaveta07 каза:

  Много точно са определени и обяснени нещата по линията проблем-причина-следвствие-решение на проблема.Останалото е вяра и личен избор по кой път да тръгнеш т.е. дали да следваш собствената си воля или да изпълняваш Волята Божия.