За духовния плач



Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Както е тръгнало скоро българските православни, богослови и „духовници“ ще бъдат обявени за „национални предатели“. Какви са доводите? Първо – внасят чужда духовност, като не познават или занемаряват устоите на българската традиционна християнска духовност, в която има всичко, което учи и проповядва православието. Второ, зависимостта на бг-църковниците и богословите от чужди централи, които винаги в историята са искали да направят българите опашка на „цивилизацията“, както твърди грамотният възрожденец Тодор Бурмов. Трето, пълна немара за състоянието и участта на ближния българин, като продукцията на модерното бг-православие е „духовна“, т.е. тя говори и учи неща които са откъснати от живота, валидни са само за посветени и за социално устроени общества, които са решили проблемите на всеки за насъщния, толкова остри в България.Четвърто,наглост от страна на БПЦ да се въведе вероучение – кой ще бъде авторът на учебниците и кои ще са преподавателите, изъдржани от Държавата. И т.н.

 2. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Сериозният проблем на вярата е състоянието на актуалната действена грижа за ближния, благодарността, признателността и конкертните стъпки за утвърждаване на Божията любов, която иска дела ,примери и актове, а не приказки и поучения, които на живелия гоненията на комунизма и суровия български атеизъм и „национализъм“ изглеждаг детски поучения на хора без активен житейски опит в борбата за отстояване и разпространение на вярата от позицията на по-слабия срещу силата на властта и научно-техническия прогрес. Затова чуждите богослови и църковници са смешни – ние живеем в обстановка, където е жив спомена за близки до нас мъченици и все още има светци и Божии любимци и избраници, макар и извън Църквата, които могат да говорят с живота и делата си за Бога. И техният живот е изстрадан, за разлика от актовете на банкетната БПЦ, едно мистико-ритуално политикономическо тяло.
  http://www.bg-history.info/5262/Nacionalna-identichnost-i-istoriia–Kum-problema-za–poznanieto-na-bulgarite.html

 3. angelov каза:

  Komentarite sa na chovek,naistina ne znaesht kakvo e Pravoslavie.Choveshka mudrost i dumi,dumi,dumi ,dumi i ……mnogo dumi…….