За милосърдието и прошкатаМоже да харесате още...

2 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Зинон или по-скоро Зенон е интересна личност. Той едва не беше анатемосан от псковския владика, защото служи и се причастява заедно с римокатолици. Неотдавна се стигна дотам, че рисуваните от Зинон иконостаси се замазват и прерисуват като „еретически“.
    .
    Той е прав, че великият пост е прекалено строг и в днешно време трудно приложим. Натрапен е от йерархията, която от VІ век е монашеска, на вярващите, които са предимно семейни. Проблемът трябва да се реши от бъдещ всеправославен събор. Истината е по средата между крайното придържане към поста от православните фарисеи и крайното избягване на поста от западните църкви.

  2. Галя каза:

    Статията е много хубава. Наистина най-трудното е човек да прости. Но, когато се научи да прощава от сърце, човек се освобождава от оковите, с които сам се оковава. Да простиш – това означава да си свободен. И това е големият дар, които Бог ни дава. Затова нека се възползваме от него. Не смятам, че днес постът е много строг. Пастът е преди всичко духовен за промяна на човешкото съзнание, а въздържанието от определени храни само спомага за това. И нека не забравяме, че Бог иска нашето сърце – да е чисто и отдадено на Него. Тогава и трудностите се понасят по-лесно.