Майка Гавриила за любовтаМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Искам да попитам докога чужди духовни авторитети ще формират религиозното съзнание на модерния българин? Та нима ние си нямаме наши образци на Христовата любов, истина, милост и справедливост? Какво знаят за вярата тези, които не са страдали за нея, както ние страдахме през епохата на атеизма? И кога у нас ще се издадат духовните наставления и религиозния опит на мъчениците от комунизма? Защото БПЦ проявява двойнствен страндарт – от една страна получава всички възможни привилегии в демократичното общество заради защитата на българщината и очаквана от обществото от Нея бъдеща историческа мисия по спасяването на нацията, а от друга страна внася чужда религиозна продукция. Ако ние не видим чрез наши си примери и духовни наставници, макар да не са част от официалната религиозна институция, проявите и смисъла на посланието на божественото , то ние изобщо няма да разберем какво значи истински вярващ човек, готов да отдаде живота си за истините на вярата- нещо което чужденците не знаят-.

 2. о. Павел каза:

  Стефане,

  Ако ние опишем какво сме преживели през комунистическия режим, камъните ще завикат. Но когато пишеш за „чужди духовни авторитети“, грешиш, защото в православието няма „свои“ и „чужди“, няма „българи“ (добри) и „гърци“ (лоши). Още ап. Павел го е казал (Гал. 3:28). Национализмът е модерно извращение и съвсем чуждо на нашата вяра.

  Призраци в световните религии – http://archiman.livejournal.com/

 3. Мишобраво каза:

  И да, и не! Вярно е, в Христа всички сме едно, но Сам Господ е построил Църквата си да пебъдва в едно учение и вяра, изповядвана на различни (всички) езици. Не случайно православието не е централизирано като да речем католицизма, понеже Господ по своята премъдрост и човекопознание е дал на всички да служат на своят език. Поради това църквите биват поместни и сестри, защото са едно на различни (всички) места. Сам Господ е дошъл да проповядва ПЪРВО на еврейският народ към който е принадлежал по плът.
  Не е противно на Божият Дух човек да има ревност към родината и родното. Не виждам защо тази ревност трябва да бъде заклеймена като национализъм, едва ли не нацизъм.
  Ние сме българи и макар Христос бидейки създател на човека да не се впечатлява особено от етнически произход, горко на нас самите ако не ревнуваме българщината. Тя други ревнители няма да открие освен самите българи.
  Впрочем аз смятам, че духовността е залог за родолюбие, 100%
  Имамеме нужда от българките светии!