Календарна годишнинаМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. о. Павел каза:

  Eдна руска адвентистка в Гърция –
  http://otrok-ua.ru/sections/art/show/margarita.html

 2. Красимир Маринов каза:

  Г-н Симеонов, здравейте. Предлагам ви да прегледате какво е написал по този въпрос прочутият византийски йеромонах Матей Властар (+ ок. 1360г.) в своята ”Азбучна синтагма” (1335г.) – един от основните източници на църковното право в Православната църква и до днес.
  http://pravoslavieto.com/books/Syntagma_Matey_Vlastar/index.htm#gen217
  Буква Р, глава 7. Мисля, че това ще отговори напълно на вашите търсения. Нищо ново под слънцето. Подобни въпроси са стояли пред учените и св. отци дори и по време на I-вия всел.събор. И както може да се предположи, намерили са най-доброто решение. Освен това църковният календар е преди всичко „относителен“, т.е. по-важен е вътрешният синхрон между луната и слънцето, както и между подвижни и неподвижни празници. Единствената връзка на църковия календар с „земното“ е Пасхата, тъй като тогава е сътворен и пресътворен света и човека чрез Христа.

 3. ivan simeonov каза:

  Здравей Краси,
  Искрено ти благодаря за линка! Чел съм за Матей Властар и Светата Пасха в книги по календарология, но действително не бях чел самия него. Успокоих се, защото разбрах, че по негово време НЕ БИ МОГЛО ДА СЕ СЛУЧИ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО ДА Е СЛЕД Т. НАР. [b]ВТОРО [/b] ПАСХАЛНО ПРОЛЕТНО ПЪЛНОЛУНИЕ, защото тогава границите на пасхалния период не са се изразявали, разбира се, във и чрез Григорианския календар.
  С уважение,
  Иван Симеонов