Молебен за дъждМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Основният довод на религиозността в днешна България, това е проява на чудото, на свръхестествено знамение и на очакван Божи знак след извършване на молитви и на треби от инвентара на православната традиция. Същевременно за сериозна религиозна философия, за религиозни проучвания в историята и за висока християнска литература у нас не се полагат усилия, които извън знамението да ни разтълкуват Божията промисъл и Божествения план както за съдбата на нацията, така и за предназначението на всеки един човек според неговите особености и дарбите, които Бог му е дал. Затова разказаи от този тип, които могат да се класифицират като селски наивизъм в духа на официалната литературна нагласа в България могат да впечатлят само хората, които нямат сериозно образование, сериозен духовен опит и познание по същината и сложността на религиозните явления. Много по-съществен въпрос от сушата и измолването на дъжд е защо в България има такава стряскаща несправедливост и отсъствие на търсене на истината.

 2. Че какво му е лошото на наивизма? Класическата ни литература изобилства с простички разкази за обикновени хора. Един от основните проблеми на съвременните автори е, че от мерак за оригиналност не могат да разкажат една проста история.

  А стряскащата несправедливост в нашата действителност все още чака своя писател, така е.

 3. Пламене,
  Лошото на нашия наивизъм, роден от спокойния и осигурен живот на българите в Османската империя, е факта, че той не отчита корупцията на разума и перфидността на културата, която не питае страх от Бога и не спазва морала на цивилизацията. Ние сме наивни и доверчиви по природа, както е отбелязал руският писател и по-късно монах Константин Леонтиев и поради тази наша наивност и доверчивост търпим поражения, ставаме жертва на разврат и на манипулации, които корупционният Разум ни предлага чрез прагматиката и действията по интерес на големите народи, за което ни предупреждава и Екзарх Йосиф І в своя „Дневник“. Затова селският наивизъм на българите е много вреден за тяхното самоосъзнаване като народ, който е предназначен да бъде инструмент на дадена политика, в това число и религиозна на големите сили в областта на религията. Освен това проблемът на този наивизъм е , че той е напомпан с евтина грандомания, което ражда българските извращения в наши дни.

 4. Случаят, описан от Деси, наистина е много интересен. Моята майка, Бог да я прости, беше комунистка по семейна линия. Когато партийното бюро я накара да се откаже официално от мен, защото станах монах, тя си скъса членската книжка, което беше доста дързък акт за времето. Започна да се интересува от религия, но се обърна към вярата през юни, когато в Русе има задължително един ден с потоп. Този ден не валеше дъжд, а дойде градушка като стена и вървеше от запад на изток. Усещането беше като пред Страшния съд. Градушката сечеше и унищожаваше всичко наред. Целият ни двор беше засаден и смазването на дърветата и зеленчука означаваше за нас глад. Майка ми се втурна на двора и изпищя: „Боже, спаси ми труда!“ Ако щете вярвайте, ако щете – не, но страшният облак, от който се сипеше градушка като в Содом и Гомора, спря да вали на нашата ограда, мина през двора, без да капне, и продължи да сече от оградата между нас и другия съсед. Майка ми се разплака и падна на колене. Беше незабравимо!

 5. Доне,
  Чудеса през комунизма има много, но днешната БПЦ не ги издирва и не ги обяснява. Ето някои известни случая.
  Комунистите искали да изнесат мощите на Рилския светец и да превърнат манастира в светски музей. Камионът с мощите отказал да тръгне. Един надзирател в затвор се обърнал към Бога, след като несправедливо затворен православен свещеник в продължение на 24 часа неспирно изнасял служба на Великден в килията си. Чудо се е случило с монахиня Касиана от Врачешкия манастир, която била хвърлена в затвора за укриване на търсен от властта нелегален. Из Софийско се пази предание за свръхестествено появяване на Св.Богородица по прозорците на къщите , което накарало един милиционер да стреля срещу иконата. Когато се върнал вкъщи въпросният милиционер заварил децата си мъртви. Това е сериозното, а не молбените за дъжд.

 6. Силвия Панайотова каза:

  Благодаря за чудесния разказ: разсмя ме и ме разплака. Накратко, стопли ми душата…