Бедата: в преддверието или на прага?Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Цецо каза:

  Ужас!!!
  Истина ли е това?

 2. Духовното тълкувание на текстове от свещени книги е най-опасното нещо за живота на човека. За да надникне човек в духовността освен познание и свят живот му трябва и дарба, дадена от Господа. Страхът от последните времена е страх на човек, който не се е водил от законите на християнството и който се съмнява в милостта на Господа. Разбира се, при всичката алтернативна светска дейност на Църквата, на Нея й остават само тайнствата и духовното наставничество, което обаче е много трудна дейност, защото духовността е от сферата на невидимото и освен позоваване на отминали духовни авторитети, на наставника му е нужно прозрение и дарба за да може да ръководи хората. Плашенето с Антихриста води до безволие, което е използвано ловко за подчинение – старостилците в България. А другите християни водят социална, здравна и образователна дейност и не искат от вярващите да си продават имотите, а ги подкрепят всячески пред лицето на звяра. С една дума – действат до Края според Христа и апостолите.

 3. Мариан Павлов Томов каза:

  Статията е много приятна и смешна, разбира се тези случаи са характерни предимно за Русия, но и в България могат да се срещнат такива – особено между изповядващите старо-календарно православие и привържениците на руския пан-славизъм. Интресно е че съм чел тази статия преди няколко години и се питам защо нещата започват да се повтарят, толкова ли нямате материал? Да не споменавам трактатите на отец архимандрит доцент доктор с които запълвате голямото празно пространство на този портал.

 4. Ако си чел статията, това е било в списание Мирна (на хартия), или пък си единият от общо двамата души, които са свалили статията във вид на PDF от файловия център. Иначе – това е първата й интернет-публикация на български.

  Материали имаме достатъчно, за много време напред :-). Понеже списание Мирна вече не се печата, постепенно ще публикуваме цялото му съдържание (повече от 10 години) в сайта. Статиите на списанието са качествени и много хора ще могат да ги прочетат за първи път.

  „Трактатите“ на о. Павел са от полза за всеки, който търси по-задълбочени изследвания по история на християнството. Не са злободневно, нито задължително четиво.

  „Голямото празно пространство“ на портала не го разбирам като мисъл. Ако близо 10 000 публикации са празно пространство, значи пространствените ти възпрятия нещо…

 5. Мариан Павлов Томов каза:

  вярно е че не спирам да чета и да издирвам, въпреки че съществува теория (която не е далеч от истината) според която хората на изкуството не четат нищо и са серсемини :sigh:
  според мен, допускам възможността че никак не съм прав, по-сериозни и по-дълги статиистатии е по-добре да бъдат върху материален носител, печат.
  терминът ‘празно пространство’ може да бъде разгледан и като липса на по-качествено четиво, статии, новини…
  пък от друга страна ако липсва по-остър и критичен (не без покритие, разбира се) език, нещата подобряват качеството си.

 6. ivan ivanov ivanov каза:

  Според Кураев , в Русия се продават основно книги за Антихриста и еврейския заговор. Тези теории нямат общо с духовността , а изпълняват националистически функции, за да се обясни краха на коменистическа Велика Русия и да се създаде нов мит. Как закърмения с Величието на Русия да си обясни , че богатата на природни ресурси Велика Русия произвежда БВП , колкото три пъти по-малобройната и без ресурси Испания. Претнцията за световен освободител и икономически лидер се сблъскват с тоталната несвобода , технологична и духовна изостаналост и мизерия на народа. Руснакът не може , а и държвата и църквата не му дават, да се раздели с псевдомесианските представи. Претенциите за Велик освободител на всички пролетарии, се замениха с претенциите за Велика последна преграда пред Антихриста, Велик спасител на християнството и Велика жертва на жидовете . Важното е да са Велики. Православието , както ВИНАГИ в Руската история се използва за реидеологизация на Величието и за износ на Величие.

 7. ivan ivanov ivanov каза:

  Спорът не е духовен. Да си го обясним с материализма завещан от комунизма? Не се сещам за богословски спор в руската история , който да има масов отзвук и да е по духовен въпрос. Не знам да е имало масови теологични спорове, както във Византия. Двата големи масови конфликта са : за и против собствеността , за и против брадите,а сега- за и против паспорта. Това са висотите достигнати от руската „духовност“. Обезценяването на личността е проекция на същия вулгарен материализъм Чудно ли е , че при тези духовни дълбини , до които прониква руското Православие и които формират основата на руската душевност , същият този, възпитан в тази „духовност“ руснак прегърна закономерно комунизма-материализма и изби без да се покая милиони съграждани . Когато Достоевски приписва на католиците, че ще прегърнат социализма или пък на комунистите, че ще станат християни, не ли всъщност, той писал за нещо което е долавял в атмосферата на собственото общество и от омраза е пришил на католиците .