ЙоанМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Траянка Георгиева каза:

  Давам си сметка, че става дума за художествено произведение, но въпреки това ме боли от окарикатуреният образ на св. Иоан Кръстител. Божиите угодници са имали подкрепата на Бога и не са се държали като обсебени. Бог не би разчитал на лабилни хора. Напротив, най-великият, между родените от жени, когото на иконите рисуват с ангелски криле, не е пиел вино и сикер/ракия/, защото е трябвало да бъде трезв и силен духовно.
  Божиите хора не играят театър. Не се тръшкат по земята правейки сцени, играещи разкаяние или ревност по Бога, домогвайки се до някаква своя заветна цел. Това правят играчите и спекулантите. Те преиграват и лъжат наивните.
  Ако мощите на светите хора са нетленни и благоухаят след толкова векове, това значи, че и приживе са имали дух и сила.

 2. Стефан Стефанов каза:

  Странни видения в подсъзнанието на Траянка! Къде и в какво видя, сестро, окарикатурен образа на свети Иоан, къде в текста го видя обсебен, лабилен, пиещ вино и сикер, нетрезв, духовно слаб, театрален актьор, къде го видя да се тръшка по земята и да прави сцени „играещи разкаяние или ревност по Бога“, къде го видя играч и спекулант, преиграващ и лъжещ наивните?!
  Наивно, плитко и неестествено е да си представяме Божиите угодници както са нарисувани на иконите, сякаш изкушенията не ги докосват. Напротив, тъкмо те са най-изкушавани, защото с най-голяма сила се борят срещу изкушенията и победата над над изкушенията постигат след нечовешка борба с тях, след падане и изправяне. Ето го истинският Божи угодник Иоан – „свит като ембрион ще легне върху рогозката, почти единствената вещ, която е взел от дома на родителите си. Завива се с изсъхналата, корава кожа, главата му е върху камъните, тялото му е като в утроба в скалистата вдлъбнатина…“

 3. анахорет каза:

  […] Ти откъде знаеш кой е Йоан Кръстител? Да не си била преродена през I век и си се блъскала за кръщение в калната река? Почти нищо не знаем за него и неговите терзания, а такива несъмнено е имало. В един момент се съмнявал дали Христос е Месията или трябва да чака друг (Мат. 11:3). При тебе обаче съмнения няма, всичко е ясно вовеки веков.

  Според мен Йоан Кръстител е живял сред есеите в Кумран и бил образован човек, а не дивак от пустинята. Неговото предсказание за изгарянето на света с огън (Мат. 3:12) издава запознатост с модерния тогава стоицизъм. Йоановите ученици, които не се присъединяват към Христос, разпространяват своята версия на юдейството дори в Мала Азия (Деян. 19:3). Част от тези традиции са възприети през II век от монтанизма, за когото пиша книга.

 4. човек каза:

  Г-жа или г-ца Траянка Геооргиева може да ни казва друго, не точно това, което е написала. Само тя знае какво е. Само споделям мнението си. И мисля, че е така

 5. Траянка Георгиева каза:

  Св. Йоан Кръстител е предсказан от пророк Малахия, за него е говорил и пророк Исайя. Предтечата е проиграл е в утробата на Елисавета, когато Богородица е дошла при нея.
  „Защото щом гласът на твоя поздрав достигна ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми“ – така е казала Елисавета. Той е чакал времето си за да каже на свещениците и левитите „Аз кръщавам с вода, но посред вас стои Един, Когото вие не познавате. Той е Идещият…..“
  Не е бил чак толкова неосведомен относно мисията си. И терзаещ се. Но особено неприятно ми бе, че е имал гниди в брадата си, според авторката.
  Втората част от коментара ми няма отношение към написаното от нея. Използвах случая, за да пиша за съвсем други неща. Съжалявам, че изразих мнение. Напоследък явно не съм във форма и създавам само недоразумения. Благодаря за спрян мой коментар преди това. Благодаря.

 6. Стефан Чурешки каза:

  Как може да се докаже, че човек има подсъзнание, а идеята за него не е „научна“ разработка за дехристиянизацията на европейското съзнание и култура?