Как да четем БиблиятаМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Андрей Романов каза:

  Отче, забравихте да добавите, че християнинът е ДЛЪЖЕН да познава добре Светото Писание, и Стария, и Новия Завет. Това се заповядва и от Писанието, и от светите отци. Да, запознаването с Библията може да започне с Новия Завет, но това не означава, че трябва да се спре дотук. Двата Завета са едно цяло и който не ги познава, не познава собствената си вяра.

  Поздравления за интересната статия за Калвин в Двери. Има обаче една грешка, поправете я – не е Еколампадарий, а Еколампадий.

 2. Тук не става въпрос за манихейско отхвърляне на Стария Завет. Моят опит е доказал, че почти всички хора, които започват да четат Библията от Битие 1, бързо я захвърлят и придобиват доживотна алергия към нея. Без ръководство те възприемат текста буквално като сбор от примитивни дивотии – създаване на човека от кал, на жената от ребро и пр. Затова трябва да се започва от Евангелията, които имат по-друг дух.

  За Йохан Хаусшайн, наречен Еколампадий, сте прави. Такъв е психологическият механизъм, че понякога се пише за едно, а се мисли за друго.

 3. pilej каза:

  Истината е, че старият завет обхваща не 50 книги, а 39. А останалите, които съществуват в синодалната Библия са добавени… и аз не знам защо!? Но знам, че когато ги четеш не изпитваш същото /духовно/, което като четеш останалите книги, които със сигурност са Божие слово.

 4. Atanasova mariya каза:

  Blagodaria za poleznite saveti! Interesuva me Dali ima elektronno izdanie na vsichki knigi na bibliata na sinodalnoto izdanie?