Църквата – място на среща с Иисус ХристосМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. бугарин каза:

  Бижу:

  АЗ СЪМ ВЛЮБЕНА
  по рождение –
  и съм радостна, че ми личи.
  Непробудени
  въжделения
  ме следят с любопитни очи.
  Непоробена,
  непогребана,
  аз живея дори и насън.
  още /> Аз съм огнена,
  аз съм ледена,
  аз съм всичко, което не съм.
  Коловозите
  на годините
  към последната гара летят.
  Некролозите
  на роднините
  все по-често отпред се редят.
  Сякаш тънък плет
  ни разделя пак –
  и надничам зад тази черта…
  Аз не чакам ред.
  Аз не искам знак.
  Аз съм влюбена даже в смъртта!
  Но задраскали
  по вратата ми
  неизплакана нечия скръб,
  мигом ласките
  на душата ми
  ще ме върнат по стръмния ръб.
  Без погубване
  в съжаления
  от ръба ще протегна ръка…
  Аз съм влюбена
  по рождение.
  И желая да бъде така.

  Светлана Йонкова

 2. Иинтересното във вярата извън материалната украса на храма и логиката на богослуженията е до каква степен свещенослужителя или духовника се намира във връзка с Бога и до каква степен той наистина е Божий угодник и избраник, който може реално да принесе даровете на Светия Дух и да ни въведе в общение с Христос. Защото през комунизма не се атакуваха материалните вещи на култа, а се атакуваше личността на свещеника и духовника чрез всички методи и средства, които човечеството познава за унищожение на другия, различния от теб. Защото моето мнение, от това, което знам за историята на комунизма и последвалите 20 година простащина и профанизация на българите е, че често пъти реалният носител на божественото не се намира в кадровата обстановка на официалната институция, а много мъченици и праведници са били жестоко гонени. Ако следваме логиката на християнската пропаганда и апологетика, то молитвите на мъчениците ще се чуват много повече пред Бога, отколкото на официалния духовник. А БПЦ?

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Камбанен звън убива болестите
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-07-04&article=331100

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Хисарския поп мечтае за Книгата на Гинес
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-07-04&article=331122

 5. В едно предаване по телевизията един лечител, който по неговите думи изчиства отрицателна енергия каза, че той получава пари за свършена работа. Интересно каква работа върши БПЦ, като се има предвид, че и Христос е казал „Даром получихте, даром давайте“. Ако свещеникът не е Божи угодник и избраник, който въпреки тайнствата не се намира в контакт с Бога и следователно Бог не отвръща на службите и ритуалите му, то тогава каква работа върши духовника? БПЦ не е нито център на знанието, нито има социална дейност в духа на заръката на Христос за братолюбие и хуманност, нито води културна и просветна дейност. Всичко това, включително издръжката на богословските факултети го прави държавата, а по место го прави народа, който заради политиката на комунизма 50 години се ограмотяваше и живееше без почти никакво участие на Църквата. И ако службите и ритуалите на БПЦ не се чуват пред Бога и Тя няма социална дейност, то каква работа върши? Как при това действие и бездействие ще ни се спаси душата?

 6. В един свой коменатр един потребител на православие.бг каза, че у нас всеки се спасява поеднично. Аз мисля че това е верна констатация и то дори въпреки политиката на БПЦ. Все пак Бог проимшлява за всичко, а от историята имаме примери за истинска религиозност и Божия намеса в делата на хората, както и българска народна критериалност за това, кой е Божи човек, кой пророк, кой истински Божи служител и кой е шарлатанин. Имаме примери за истинска служба на Бога, както и дела и слова на мъченици и праведници. Затова като оценяваме БПЦ ние следва да пристъпим към тази оценка с оглед нормите и критериалността на българската нормативна култура и нашия опит от историята, която според думите на немския философ Шилер е световен съд. Именно този съд чака БПЦ на Земята преди съда на Бога и от това нещо днешните църковници у нас не могат да се отърват.
  http://www.bg-history.info/5201/Edin-aspekt-na-sushtinata-na-bulgarskiia-vupros-v-istoriiata-Kum-filosofiiata-na-bulgarskata-istoriia.html