За Бога, стихиите и човекаМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Вярващите хора на Запад имат по-малки проблеми от вярващите в България. Там не е минал валяка на комунизма, нито има мистико-епически култ на национално равнище към технокрацията, технологиите и материалните придобивки. Там има човеколюбие, достойно възнаграждение на труда и знанията според свършената работа и приносите на човека и няма мистична конспирация, която да управлява Държавата и Църквата. У нас властва религията на комунизма – вяра в природните и силови стихии, вяра в историческия материализъм, сакрализация на материята, която е кумир и фетиш на модерния, социално-икономически мислещ българин и едно специфично провинциално историческо съзнание, което ни увещава, че сме велики по генофонд. Особено дразнеща е БПЦ, която дори и в дните на всенародна криза не се свени да иска пари от Държавата и частни лица, и то при условие, че нейният ресурс не участва в легалния икономически живот у нас. Дават се луди пари за материални форми на култа, а хора като Деян Енев са безработни.

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Много приятен пътепис. Моите двама най-любими художници са холандци – Рембранд и Ван Гог. В Националната галерия във Вашингтон има цяла зала с платна на Ван Гог. Сигурно общата им цена е милиард долара, а се пазят от един негър в униформа. Когато влязох за първи път там, се разплаках. Негърът стреснато ме попита какво ми е, но аз не можех да обясня. Само извиках: „Отче, блудният син се върна!“ Платната на Ван Гог са най-мистичната живопис, създавана от човек.
  .
  Сюзан Тенг, „Омагьосан вятър“ –
  http://archiman.livejournal.com/

 3. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Характерното за запдния свят е, че там живота преминава под знака на определена логика и на съгласувани норми и закони за обществено развитие, като ресурсите от техните богатства се изразходват на принципа свръшена работа, показани знания и положен труд. У нас заради мистичната конспирация, заради специфичното българско „национално съзнание“ и заради философията и практиката на комунизма ресурса на нацията и на БПЦ се изразходват по мистични, конспиративни и историко-материалистически съображения. Така в България има един ирационален култ към икономиката, която е предназначена да развива материално-техническата база на страната, което според комунистите е предпоставка за по-добро бъдеще на народа и гаранция за постигането на Велика България, която идея е заложена от Възраждането в средите на българския политически и икономически елит. Водеща сила в този ирационален, мистичен и неодушевен материалистичен култ преди бяха комунистите, днес е бизнеса, на който БПЦ е „духовен“ придатък

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  В България има някои религиозни и културни смехории, които удачно могат да бъдат използвани от предаването на „Комиците“ в духа на сатиризма на българите. Първата сериозна смешка е, че модерните „национални „герои на българите са интернационалисти – анализа на техните произведения и дела показва зависимост от чужда философия и от чужд исторически опит, който „националистите“ вкарват в България в края на ХІХ век. Втората смешка, е че искаме да правим Велика България, в името на която става всичко след 1878 година, а официалните ни политици и бизнесмени декларират и работят с убеждението, че България не може да се развива самичка – първо СССР, после ЕС. Третата смешка е, че твръдим, че сме старинна нация с богата култура и вечни традиции и ценности, а в обществото ни се фаворизира по всякакъв начин и се налива ресурс в културните и философски параметри на модерността и „прогреса“. Четвъртата смешка е, че БПЦ не издава касови бележки за „духовните “ си услуги на населението.

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Малцина знаят, че Ван Гог е учил за пастор и искал да служи на „малките братя“ на Христос, но е отхвърлен от църквата. За разлика от нашите бивши (и някои настоящи) попове той никога не загубва вярата си.

  Haire, Nymphe…
  http://vatopaidi.wordpress.com/

 6. Калпазан Тодоров каза:

  Пушенето на марихуана вреди ли на човека?Освен,че измамно отваря сетивата… каква друга вреда може да има.Макар и не на място да задавам този въпрос,ще съм благодарен ако ми отговорите.

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  [quote name=“Калпазан Тодоров“]Пушенето на марихуана вреди ли на човека?Освен,че измамно отваря сетивата… каква друга вреда може да има.Макар и не на място да задавам този въпрос,ще съм благодарен ако ми отговорите.[/quote]

  Канабисът увеличава риска от шизофрения. – Новинар, 26 Юли, 2007 г., Брой 172

  Консумацията на канабис увеличава риска от поява на шизофрения, сочат резултатите от изследване на Института по психиатрия към университета на Цюрих, цитирани от Франс прес… Хората, засегнати от психични заболявания заради семейния контекст, трябва да се откажат от канабиса. Изследователите са регистрирали рязко увеличаване на случаите на шизофрения сред младите хора през 90-те години на миналия век – случаите сред 15 – 19-годишните са се утроили, докато 20 – 24-годишните са се удвоили. Именно хората от тези възрастови групи консумират най-много канабис. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Schizophrenia Research“.

 8. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  По повод на зависимостите – винаги съм казвал, че голямата зависимост на човека идва от типа на изповядвана религия и от философията, която е наложена като култура, възпитание и образование. В този смисъл опиума на словото и на текстовата и устна грамотност е много по-опасен отколкото материалните зависимости като нароктик, цигари и алкохол, за които има разработени психосоматични и социални методи на лечение. Голамият британски писател Бърнард Шоу казва, че тясната специализация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата. Този афоризъм важи с пълна сила за българите и особено за старостилците, които от детайли на познанието правят базисна платформа за осъзнаването на света и чрез всички методи на психологическото и интелектуално внушение зарибяват населението, като го подготвят да търпи несгоди, страдания и жертви за да участва в комбинации, които грамотната класа му е отредила. Българите бяха зарибени храбреци до 1944г, сега вече не са храбри.

 9. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Когато политиката стане религия, както е станало в България през Възраждането според проф. Тончо Жечев, тогава политолозите и социолозите стават пророци и предсказатели, а когато икономиката стане база на живота на хората, тогава духовността и културата изчезват и скоро БПЦ ще бъде контестирана като религиозна институцияа с оглед въвеждането в нейния управляващ и овластен елит на икономическия модел на мислене, важен сам по себе си, а не като средство за възвеличаване на Бога и венеца на Неговото творение – човека. Защото икономическия фундаментализъм е дериват на протестантското учение за спасение чрез работа и като приема икономическите формулировки на модерния проект, БПЦ се протестантинизира в тъканта на своята философия, като същевременно прави тарикатски демонстрации колко е православна за да се хареса популистки навън и у нас по „национални“ съображения и да стои в лукса и привилегиите си, които по Конституция са незаконни.
  http://www.kadedaucha.com/?id=1320&aid=5981

 10. tanya каза:

  Ние живеем във време на тотална криза на ценностите, която обхваща не само нашата страна, но и целият свят.Човекът е станал все по-прагматичен, той се смята за самодостатъчен. На него му се внушава идеята за свръхчовека, който може и без Бог. Религията като опорна точка е изместена някъде встрани, настъпила е една секуларизация, едно разпадане на ценностите. Колко черноглед и скептичен е съвременният българин е видно и от някои коментари тук. Жалко за нас като народ, който не цени нищо от това което има като наследство и не може дори да се зарадва на нещо положително, преди да бъде потъпкано в калта и принизено на нивото на посредствеността на този, който критикува. Някои пък, особенно ги заболя от факта, че БПЦ получи крупна сума от държавата за ремонт на храма, в който ще бъдат положени костите на св.Йоан Кръстител,това ги развълнува повече от самата находка и “ все пак, остава нашата надежда, че и българският народ един ден ще преоткрие в истинската му светлина Православието.