Обител без жива душа, но с много дух
Източник: в. Дума

Девическият манастир "Света Троица" в Априлци може би е едно от малцината кътчета в България, където святостта на храма спира злите помисли у всеки посетител

До ден днешен ми е трудно да повярвам на това, което видях с очите си. Отвсякъде постоянно ни залива информация за кражби, за нападения, за какви ли не престъпления. И все пак има едно кътче в България, където витае духовен мир, спокойствие и добродетелност. Място, където хората отиват да се пречистят, да се поклонят, да поменат, да се помолят, да дарят… Това е Новоселският девически манастир в Априлци. Посетих го съвсем наскоро и не само аз, но и всички мои колеги бяхме силно впечатлени от отсъствието на жива душа в обителта. Ако отворите интернет страниците за този духовен храм ще прочетете, че манастирът е действащ. Явно това е стара информация. В момента той се стопанисва от общината и продължава да е отворен за посещение, макар в него да няма духовни лица. Няма и постоянни стопани, които да се грижат за черквата, параклиса, двора и постройките наоколо. Но за общо учудване тук всичко е подредено, изчистено, натъкмено като в добре стопанисван дом. Насред все още зелената за средата на декември морава има маса с голяма ваза с есенни цветя. Веднага погледа ви грабва и друга една малка масичка, на която са наредени керамични съдове – чаши, вазички и пепелници, с типичните за този край шарки. На нея е поставено малко листче, на което пише – 60 стотинки за бройка. В един от пепелниците има купчинка от стотинки, дори двулевки. Вътре в черквата свещите си купуваш също сам. Питаме с учудване нашия гид г-жа Силвия Хинкова от Регионална туристическа асоциация Стара планина как е възможно всичко това? Просто в този край няма престъпност, не без гордост отговаря нашата домакиня, тук живеят истински балканци.

Нещо повече, знае се, че пътниците, които искат да останат в манастира, могат свободно да се настанят в бившите килии на монахините. Иначе вратите на обителта са постоянно отворени, защото тук обстановката е много приятна. Хората от града обичат дори да си правят малки пикници на поляните наоколо. На това място често се организират и музикални прояви. Разбира се, когато има повод, в манастира идва и свещеник, който да извърши необходимия ритуал в зависимост от случая.

Девическият манастир "Света Троица" има богата история. Основан е през 1830 година като семеен манастир. Включва еднокуполна черква и параклиса "Св. Иван Рилски". През 1831 година тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител. Първите обитателки на манастира били 40 монахини от съседните села.

По време на Априлското въстание през 1876 г. тук хората получили първите девет глътки свобода, защото девет дни просъществувала Новоселската република. Извоюваната свобода била платена с много кръв, пожари и разрушения. Почти целият днешен град Априлци, тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река били изпепелени от турските войски. Не бил подминат и Девическият манастир "Света Троица". В него се случили и най-драматичните събития. Повечето от монахините, заедно със свещеник Георги Христов, който поддържал защитата на манастира, били зверски заклани. Християнският храм бил ограбен и опожарен.

И до днес в параклиса зад черквата, който е превърнат в малък музей, са запазени останките на жертвите от небивалата жестокост. Там може да се види и портрет на Цвятко Стефанов Златев, деен член на основания от Левски революционен комитет в Троян, който подпомогнал избягалите новоселци след погрома на въстанието. След освобождението от турско робство манастирът и параклисът са възстановени с доброволния труд на хората от местните села.

Новоселският девически манастир "Света Троица" е обявен за паметник на културата. Намира се буквално на 2 минути от центъра на Ново село, там където спират автобусите от София. Така че ако посещавате Априлци може спокойно да започнете туристическата си обиколка от това свято място.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...