Библиотечният институт стартира инициатива за спасяване на храм край БобошевоМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. lyublyana каза:

  Слава Богу!
  Това е едно изключително духовно място,което се нуждае от много бързи мерки за съхранението му.
  няма друга държава в Европа,която да изостави такава ценност…

 2. Дон Кихот каза:

  Льокак – един дебел французин, който живее в САЩ и се мярка по нашите конференции – доказа преди няколко години, че всъщност сегашният горен слой стенописи в тази църква е от ХVІІ век. Преди няколко години бях там и лично се убедих, че той е прав.

 3. chingis каза:

  Въпросът с паметниците на културата у нас е много сериозно подценен. По правило материалната останка сама по себе си нищо не може да разкаже на екскурзианта или поклонника. Освен ако разбира се този екскурзиант не е исторически материалист, следователно модерен фетишист. Затова навсякъде по материалните исторически паметници, а те са огромно число в България, трябва да има разяснителни листове с обяснение на културната обстановка на епохата и тълкувание на смисъла на посланията на паметника заедно с пояснение за функцията му в българската народна култура, която е слабо позната както на чужденците, така и на модерния българин. Освен това трябва да има подготвен във философско и богословско отношение гид, който да може да свърже иконата с текста и словото, стоящи зад нейната семантична изразност. Това със заявления за „национална гордост“ и с антикварен култ към старинността на българската култура не може да се направи, а трябва разяснителна и текстова работа с образците на старобългарската литература и запазен интегрален фонд на устната памет, който БАН издава в сборника за народни умотворения и в специализираните етнографски издания. Тази постановка важи с голяма сила както за християнските паметници, така и за експонатите на Археологическите музеи и НИМ. Надяваме се, че уважаваният портал http://www.pravoslavie.bg ще инициира разработката на такива експликативни семантични пояснения и ще даде сигнал за повишаване на богословската и философска грамотност на специализираните лица.

 4. Мариан Томов каза:

  Прав сте че въпросът с паметниците на културата е много сериозно подценен, и ще бъде подценяван ако не се случат важни събития в тази посока: на първо място на г-ца Чилова /дама позната във Видин с друг вид дейност/ завинаги да бъде забранена каквато и да било дейност. Също е много важно да бъде официално дефинирана професията реставратор, както и дейността която извършва – много от паметниците на културата са били унищожени благодарение на „реставрация“. Също така трябва да бъде открита агенция за паметниците на културата и музеите към министерството която да върши работа /няма да споменавам безкрайните злоупотреби на НИПК/. И чак след това може да бъде дадено начало на качествена консервация, експлоатация и поддръжка на културното ни наследство.