Александър Солженицин: In MemoriamМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Kakvo e istina? каза:

  Соложеницин еврей ли е, че нещо странно ми звучи Александър Исаевич? И защо КГБ не са го очистили на времето, знаели някой?

 2. andrey каза:

  Солженицин е руснак по баща и украинец по майка. Исай не е било рядко име през деветнайсети век. Защо не са го „очистили“? Предполагам, че не защото не им се е искало да го направят. През 70-те, докато е бил още в Съюза, са пробвали да го отровят по начин, който напомня за убийството на Георги Марков. Солженицин обаче оцелява. Очевидно Господ го е пазил.

 3. Kakvo e istina? каза:

  Мерси! Успокоих се. Спасибо.

 4. posoch каза:

  Това беше един от най -достойните руски хуманисти разкрили ужасите на комунизма . Всичко друго е неуспешен опит на група хора да опетнят , този досноен човек .
  Царство ему Небесное !

 5. izvor каза:

  Образованието не добавя ум.

  Да има велик писател за една страна е като да има второ правителство. Затова никой режим не е обичал големите писатели, само незначителните.

  Демокрацията в Русия не е заплашена, тъй като истинска демокрация у нас няма. Може да ни бъде отнето само нещо, което имаме – в интервю за тв Россия

 6. Елза Хасмоней каза:

  Книгите му, заедно с трудовете на Свв. Николай и Юстин ми помогнаха да вземе решение да приема Православието, въпреки жестокия натиск от страна на семейството ми. Не е от еврейски произход, в това съ сигурна, като бивша еврейка. Бог да го прости!

 7. svetlio каза:

  Пишат, че в последните години бил с националистически позиции, което не можах да свържа с идеите на живота му.

 8. p_stefanos каза:

  В деня на погребението, на Преображение отслужихме панихида. Солженицин е истински православен християнин, а не както е обичайно сред нашите „интелектуалци“. Великият Дух не може да изповядва сектантско тесногръдие. Обратно – смиреното изповядване на апостолското християнство е мяра на величието на Духа.
  Според мен Солженицин е най-великият човек на нашата епоха.
  Тъй като той безспорно е свят човек, убеден съм, че скоро ще бъде канонизиран в сонма на светците. За мен неговата святост е несъмнена – през целия му страдален и величествен живот. Мярата на неговото величие е сравнима с тази на св. пророк Илия. По дързновение и смелост той е сравним само с него. Словото му е като тихия вятър, в който се явява Господ (ІІІ Цар. 19:12).
  Той е нашето Преображение!!!

 9. portos каза:

  Аз лично взимам решение – няма да ти чета книгата, Доне (ако ще да е последната останала книга на земята)…

  По темата – за мой срам въобще не съм чел Солженицин