Архонтски посещения


Източник: Actualno

Слави Бинев предложи Вселенския патриарх Вартоломей I за наградата "Сахаров"

По време на официално посещение при Вартоломей Първи Слави Бинев официално обяви, че предлага в Европарламента Негово Всесветейшество Вартоломей І, архиепископ на Константинопол и Вселенски патриарх, за наградата "Академик Сахаров".

Бинев уточни, че това предложение първоначално е направено от белгийските евродепутати от групата, в която е и той – "Идентичност, суверенитет и традиция".

Това е най-голямата награда в света за принос към развитието на правата на човека. Нейни носители са Нелсън Мандела, Ибрахим Ругова, Александър Дубчек, Кофи Анан и други.
Общото мнение е, че Негово Всесветейшество безспорно заслужава наградата заради изключително благотворния си принос по въпросите на правата на човека, екологията, разбирателството между религиите. В същото време предложението идва в момент, когато за пореден път Вселенската патриаршия изпитва сериозни притеснения от страна на правителството на Турция.

Само преди месец Висшият касационен съд на Турция постанови присъда, оспорваща правото на Вартоломей Първи да се нарича Вселенски патриарх, а във връзка с извънредните избори в Турция някои националистически партии възобновиха яростните си изказвания срещу Вартоломей Първи.

Слави Бинев и делегация, в която влизаха дейци на културата, депутати от Европейския и българския парламенти и меджилиса (парламента на Турция) бяха на официално посещение при Вселенския патриарх във връзка с честванията на 170-годишнината на прочутата православна Академия в Халки – най-престижното православно училище, което са завършили Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, екзарх Йосиф, Иларион Макариополски и още много други радетели на Възраждането, борци за църковна независимост и прочути български духовници.

Училището беше затворено от турските власти през 1975 година и от тогава опитите академията отново да отвори врати и да приема духовници от цял свят продължават.
Самото честване събра голямо множество от поддръжници на Вселенскя патриарх в Принкипонийската катедрала "Св. Николай" на остров Халки, най-големият от Принцовите острови. Патриархът изтъкна пред Слави Бинев проблемната ситуация, в която е поставен от турското правителство.

По време на богослужението Вартоломей Първи лично взе при себе си първородния син на архонт Слави Бинев – Калоян, като го постави да седне в нозете му, на патриаршеския трон, в знак на това, че благославя този архонтски род.

По време на службата архонт Бинев беше поканен да прочете на български език "Символ верую" и "Отче наш" – благоволение, което в Константинопол се дава единствено на православни монарси и на патриарха.

След края на службата бяха дадени юбилейни плакети, възпоменаващи честването на 170-годишнината на Академията в Халки. Преди да отпътува за България, архонт Слави Бинев поднесе на Всесветейшия Патриарх специално изработено енголпие със Света Троица.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...