Западна Европа: Православен конгресПравославният християнски сайт в Белгия www.orthodoxie.be обяви, че от 29 октомври до 1 ноември 2005 година в Бланкенберг (Дуинс Полдерс), Белгия, ще се състои ХІІ Православен конгрес за Западна Европа. Той се организира от Православното братство на всеки три години и представлява важно събитие в живота на Православната Църква в Западна Европа. Това е уникална възможност за православните от различни страни, националности и епархии да се срещнат, опознаят и обменят ценни опит и идеи в продължение на три дни.

Темата на ХІІ Православен конгрес на Западна Европа ще бъде: „Ето, всичко ново творя” (Откр. 21, 5). Конгресът ще бъде председателстван от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Белгия, Пантелеймон, представител на Вселенската патриаршия. Организаторите се надяват, че подобно на предишните конгреси, православните християни от Западна Европа ще имат възможност да се срещнат, за да се помолят и да разсъждават заедно върху въпросите, които поставя днес християнският живот, в контекста на диалога със западните християнски традиции, а също така и с нехристиянските религии, в рамките на все повече секуларизираното ни общество. В този смисъл, конгресът има претенциите да стане място, на което присъстващите да засвидетелстват своето православно единство около епископите си, както и да засилят духовния напредък на своите църковни общности.

Темата, избрана за мото този конгрес, поставя акцента върху обновяването на света, а следователно на обществото ни и на личностите ни от Възкръсналия Господ Иисус Христос. Тя поставя въпроса за предизвикателствата пред Църквата и народа Божи, а именно за това, каква Църква и какъв свят изграждаме в началото на ХХІ век, каква визия за човека можем да дадем ние на днешния секуларизиран свят, и какво е, конкретно за нас, мястото на литургията в нашия живот и „за живота на света”.

Гости лектори на конгреса ще бъдат: епископ Калист (Уеър) от Вселенската патриаршия във Великобритания, Бертран Вергели, доцент в Парижкия институт за политически науки и Православния институт „Свети Сергий” в Париж, и Мишел Ставру, преподавател по догматическо богословие в института „Свети Сергий”. В програмата са включени и три кръгли маси.

За повече информация и записване,  www.orthodoxie.be.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...