Зографските монаси: Боли ни за КосовоМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Боли ме сърцето за сърбите, имам доста приятели сърби и им съчувствувам, моля се за тях и за Божията правда, обаче неволно си спомням Бенковски и неговата чета. Той, както казват някои исторически източници, също е продавал опиум за да спонсорира своята революционна(терористична, в очите на тогавашната държава) дейност. Някой ще каже, ама тази земя е била българска, а Косово не е било албанско. Добре, но и българската земя някога е била ромейска и когато са се създали условията е станала българска. Днеска в Косово имаме условия то да е албанско, а това, че те са мюсулмани тудно може да се измени. Ако ние утре трябва да си превземем Одрин дали няма да настроим повече църкви от колкото джамии? Жалм ми е също, че това писмо е глас в духовна пустиня. Агентът Гоце и неговите ятаци, които години наред са предавали свойте братя, просто по навик ще постъпят така, както са постъпвали винаги. Фактите, които им описват братята са им известни, даже по-добре от колкото братята могат да си представят. Тъжно, просто много тъжно!

 2. RSA каза:

  Това, което казват Зографските монаси е вярно, но то е временно и преходно, то е земно. Ние трябва да се трудим непрестанно за новото небе и новата земя, защото:
  “ И видях ново небе и нова земя, защото предишното небе и предишната земя бяха преминали, и морето вече го нямаше;
  Тогава аз, Йоан, видях светия град Йерусалим, нов, слизащ от Бога, от небето, стъкмен като невеста, пременена за своя мъж“.(Откровение.21:1, 2)

 3. glory каза:

  Добре ще бъде да напишат и едно писмо на сърбите.

 4. KATI каза:

  Хвала на съвестта Ви, хвала за смелостта Ви, хвала за любовта.

 5. Натали Лакиче каза:

  Честни отци от Зографската обител! Дълбоко си благодаря за ваше благородно, изпълнено с божествения дух писмо от името на моето руско-сърбско семейство. Различно от вас мнение могат да имат хората далечни от Бога. Запад в лице на Европа и Америка винаги е готов да ни направи едно „великолепно погребение“. Владика Рашско-Призренски Артемий е казал че е сигурен че Косово ще е сърбско завинаги – въпросът е само колко ще трябва да изчакаме и колко да страдаме за това.
  Наталия Лакичевич

 6. Lakota каза:

  както едни други полета са „Вечни“ и „Ловни“, така и Косово ще бъде сръбско, и вечно.

 7. Harry каза:

  ДОСТОЙНА ПОЗИЦИЯ НА МОНАСИТЕ!ДАЛИ И ПОЛИТИЦИТЕ ИМАТ ТАЗИ СМЕЛОСТ ДА ИЗРАЗЯТ ЯВНО ТОВА, КОЕТО Е В СЪРЦЕТО ИМ?ЕДВА ЛИ.

 8. svetlio каза:

  Много думи, посочват се документи, които трябва да докажат, че Косово е Сръбско. Всичко обаче е много неубедително, след като отдавна там преобладават албанците. Освен това така се говори са историческата принадлежност на Косово към Сърбия, като че ли сърбите са били там от каменната ера или Бог е разпределял земята на различните народи и Косово е определил за сърбите. Земята е на този, който я населява. И няма никаква връзка между християнство и ламтеж за изгубени земи. Християните не трябва да търсят земното. Камо ли да бъдат насилствени владетели на други народи.

 9. Lakota каза:

  и освен това проблема е, че зографските ни премили и пресвидни монаси вместо да се занимават с молитви, пост и покаяние се занимават с политика, и книгоиздаванание (а от тия две неща изобщо не разбират, за съжаление)