Какво предстои в сряда в Истанбул


Източник: ERT.gr

Първата среща на папа Бенедикт ХVІ при пристигането си в Анкара започна с ръкостискане с министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган, което беше определено като историческо.

Утре папата ще отлети за Истанбул, където ще проведе разговори с Вселенския патриарх и ще посети Синята джамия.

Според архиепископ Димитриос, предстоятел на Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия, който даде съвместна пресконференция заедно с епископ Брайън Фаръл, разговорите между папата и Вселенския патриарх ще се фокусират върху въпросите за правния статут на Патриаршията, конфискуването на нейните имоти и повторното отваряне на семинарията на о-в Халки.

В отговор на въпроси на турските репортери, представителите на двете църкви разсеяха слуховете, че Вселенският патриарх Вартоломей ще бъде обявен за “държавен глава” пред папа Бенедикт по време на литургията в патриаршеската църква “Св. Георги”.

Двамата висши клирици определиха предстоящата среща между папа Бенедикт и патриарх Вартоломей като част от течащия икуменически диалог, който, както те заявиха, има за цел “да преодолее пропастта между Изтока и Запада”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...