Обама се срещна с патриарх Кирил


По време на посещението си в Москва президентът на САЩ Барак Обама се срещна с Негово светейшество патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Двамата се срещнаха на 7 юли в Кремъл, съобщава пресслужбата на Московската патриаршия.

Приветствайки патриарха, президентът на САЩ подчерта своето задоволство от възможността да се срещне с предстоятеля на Руската православна църква. Религиозните институции и особено Руската православна църква имат голямо значение за руското общество, каза Обама.

От своя страна патриарх Кирил заяви, че цени възможността да се срещне с американския президент. По думите на Негово светейшество, важни за развитието на отношенията между двете страни са не само политическите контакти на техните лидери, но и сърдечните отношения между народите.

"За да няма антиамерикански настроения в Русия и антируски в Америка, трябва да се задейства сърцето. В това отношение ние имаме забележителен потенциал. Руската православна църква донесе Православието на американския континент, и сега ние имаме много добри братски отношения с нашите американски православни братя. И дори през най-сложните години на Студената война ние се стараехме да запазим връзките между нас", отбеляза патриархът.

"Много важно е, че и американският, и руският народ запазват християнската система от ценности — подчерта предстоятелят на Руската православна църква. — Ние сме най-религиозните народи и е много важно да има постоянен диалог между християните в нашите страни, защото нашите два народа трябва да са приятели".

В ответното си слово Барак Обама отбеляза заслугите на патриарх Кирил за укрепването на християнското единство и изрази готовност да сътрудничи с Руската православна църква.

За спомен на срещата Негово светейшество патриарх Кирил подари на президента на САЩ икона на Пресвета Богородица.

| Patriarchia.ru

Снимка: Пресслужба на Московската патрирашия

Превод: Андрей Романов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...