Обама се срещна с патриарх КирилМоже да харесате още...

3 Отговори

  1. chingis каза:

    Срещата между Обама и руският патриарх е свидетелство, че ще търси път в световната констелация да се утвърдят и развиват християнските ценностти. Тези процеси, ще засегнат и България. Какъв ни е обаче проблема, ако трябва да си говорим истината? Проблемът е, че християнските ценностти, респективно вярата в Бога са много последователно отстранявани от съзнанието и ума на модерния българин. По данни от автентичната ни история, а не това, което учеше и проповядваше комунизма и стои досега като ценностен императив на българите в училище, ние сме мистични-епици, които много искат да бъдат велики и исторични, посредством налагане на дадена обществена доктрина със сила. Силата е извор на култа у нас, без да се пита от Бога ли е тя, атеистична ли е, езическа ли е или пък просто е една природна стихия на необузданата първичност на българите. На Народното ни събрание пише „Съединението прави силата“, а не „Чистотата ражда истината“. Заради този култ към силата, стоящ в основата на корупцията, безчестието, низостта и престъпността в България ние ликвидираме човека, който търси истината, потискаме и мразим знаещия и можещия, който ни предупреждава че знанието и истината са основата на църковната власт и ненавиждаме човека, който има друга интерпретация за битието, освен интерпретацията на бруталната сила, била тя сила на парите или оръжието. Затова християнските ценности много трудно могат да бъдат прокарани в България, освен по пътя на силата, която респектираме като наша си религия.

  2. Альоша каза:

    Интересен коментар имате, Чингис, а какъв му е интересът на Обама да се среща с патриарх Кирил!? Светът ще се връща към религиозното, след като култът към материалното го съсипва!?

  3. ieromonah Ioan каза:

    моля редакцията, ако може да помести малката снимка, където двамата се ръкостискат, в по-голям формат. Интересно е да се види ръкостискането. Щото Обама се ръкостиска с папата по малко по различен начин. Който разбира, нека разбира!