Почина Руският патриарх Алексий II


Тази сутрин в резиденцията си в Переделкино край Москва на осемдесетгодишна възраст е починал внезапно патриархът на Москва и цяла Русия Алексий Втори, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на ръководителя на пресслужбата на Московската патриаршия свещеник Владимир Вигилянски. Причината за смъртта и подробности засега не се съобщават.

За съмъртта на Патриарха известява звън на камбаните на всички московски храмове. Участниците на съборната среща на Всемирния руски народен събор, който се провежда в храма на Христа Спасителя, са отслужили кратка заупокойна молитва. В 11.35 часа траурно забиха и камбаните на Руската църква "Св. Николай" в София.

Алексий Втори оглавяваше Руската православна църква от 1990 г.

Патриарх Алексий Втори е роден на 23 февруари 1929 г. в Талин, Естония. Светското му име е Алексей Михайлович Ридигер. Израства в семейството на свещеник и животът му от ранно детство е свързан с храма и църковния живот. | dariknews.bg, newsru.com, соб. инф.

БОГ ДА ПРОСТИ ПАТРИАРХ АЛЕКСИЙ!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...