Реформи в Московската патриаршияМоже да харесате още...

20 Отговори

 1. chingis каза:

  Кое е общото между православието и комунизмът, се пита многострадалния български народ? Общото се състои в това, че православните и комунистите считат себе си за единствено прави в световното битие. Православните учат, че са избрани от Бога, а комунистите учат, че са избрани от закономерностите на хода на историческия процес. Историята и при двете културни явления е изключително важна за обосновката на привилегиите на православни и комунисти в обществото. БПЦ настоява за изключителна историческа роля, а комунистите настояват за постигането на историческа справедливост. Друга обща черта, която е в противоречие с националните идеи на православни и комунисти е интернационалният им характер и ползването на подкрепата, финансирането и обучение от международни институции и частни лица. Друго общо е безплатното използване на Държавата и на квалификацията на обикновените хора в полза на Партията при комунистите и на Църквата при православието. Друга обща черта е ниската грамотност и сравнително слабия интелект на ръководните кадри на БПЦ и Партията, които действат на принципа на затворени мистични общности, които издигат хора и награждават по степени на вярност към ръководството, а не по заслуги, по показани качества и по обществени приноси. Друга обща черта е голямото богатство на лидерите на комунистите и на православните на фона на общонародната бедност. Друга обща черта е цензурата и потискането на свободния писател и учен на истината, комуто не се дава никакъв шанс в живота.

 2. Дон Кихот каза:

  Де да беше вярно, че БПЦ се ползва с „подкрепата, финансирането и обучение от международни институции и частни лица.“ Нямаше да бъдем на това дередже. Също е лъжа за „цензурата и потискането на свободния писател и учен на истината“ в БПЦ. Фактът, че свободният сатанист Чингис може да дращи що му душа сака в православен форум, говори точно за обратното.

 3. Антон Николов каза:

  правиш зашеметяващите си коментари? Ами че те често пъти нямат нищо общо. Просто използваш абсолютно всеки повод да си изрецитираш некадърното стихче за БПЦ и БКП, без оглед на това за какво става дума по-горе. Правиш някакви усмъртителни изводи, с които издаваш отчайващо дълбокото си неразбиране на нещата. На твое място бих се заврял под килима! А ти си скочил на Еверест и биеш барабаните, та всички да видят колко си глупав! Не четеш ли в Притчи Соломонови какво пише за такива „птици“ като теб: „И глупец, кога мълчи, може да се покаже мъдър“. Да не мислиш, че това е казано за някого другиго? Наистина, прав е Дон Кихот. Самият факт, че тракаш глупостите си на свобода и без ограничение, говори за липса на цензура. Обаче тая свобода ти я обърна на слободия! Не стига, че нищо не разбираш, но и държиш всички да го видят! Изказваш компетентно всякакви небивалици, които са плод на погрешни изводи, излагаш свои си теории, сам си ги развиваш, сами си ги доказваш, сам си правиш изводите, дори сам се оборваш понякога доста сполучлив, защото на места много яко си противоречиш.
  Ако човек реши да направи анализ на глупостите, които бълваш, ще му отиде една година от живота… Но, както вече писах на друг виртуоз на клавишите в този сайт, ние нямаме толкова време!

 4. terzogr каза:

  точно днес ли, на петата неделя от Великия пост, Вие Чингис, не се посвенихте от предоставената Ви свобода за да похулите Светото тяло – Православната ни Църква. Та кой сте Вие в крайна сметка господине? Един посредствен историк, който не се свени пред светинята и приравнява комунизма със светата ни вяра.
  Заради нашата вяра Вие сега дори сте жив, тя Ви е необходима както слънцето и въздуха на всяко живо същество, да не говорим колко възможности Ви се предоставят благодарение именно и само на нея; но неблагодарен народ е тоя български народ, който къса с вяра и традиции за да сервилничи на запада и да попада в най-тежко робство чрез съвременни национални теории и идеали.
  Само под крилото на нашите любвеобилен и велемъдри свещеници ние ще се измъкнем от тази западна примка, която стяга шията на нашия изтрадал народ. Само те ни сочат правилната посока, само те ще се жертват за нас пред държания атеизъм, само те ще се застъпят пред Божия престол за греховете ни, само те ни водят към спасение.
  И Вие сега, на практика, отричате своето спасение с това което пишете.
  Покайте се пред архипастирите ни, дакато има време!

 5. Антон Николов каза:

  Защо ми се струва, че прекаляваш с патоса?

 6. terzogr каза:

  Тонка, не си прав брате во Христа, това не е патос, аз се опитвам да осветля нашего брата, да му дам един лъч надежда, а той със свободната си воля да реши дали да го приеме. Опитах се да му обясня обективно ситуацията, за де си направи съответните изводи и да не греши повече, другото е в Божията десница, аз нямам власт за това……

 7. Антон Николов каза:

  С такива апологети като теб не ни трябват врагове. Достатъчно е да прочете теб!

 8. terzogr каза:

  Тони, покажи къде не бях прав? Нима като го наричаме „глупав“ ще го вкараме в правия път?

 9. Антон Николов каза:

  като се подиграваме с Православието, отците и всичко останало под предлог, че го рекламираме. Що се правиш на улав?

 10. terzogr каза:

  Тони, къде съзря неправда в това което пиша?!?!?!?!
  Какво ти става! Каква подигравка…..? По добре да се подиграем и осмеем хората, но Светото Православие никага да не предадем, то е нашето тяло, нашият живот, а Чингис е просто заблуден „глупак“. Спрямо хората са ни позволени всякакви думи и средства за да ги вкараме в правия път, ако те са в тяхна полза,както и за ползата на православната общност; така че аз дори съм любезен с Чингис, ти го наричаш „глупак“

 11. Антон Николов каза:

  няма да говори така за него. Ти звучиш като в сапунена опера, сладникаво и мелодраматично. Смърди на лицемерие от километри и не би заблудило дори кос.
  Какво като не наричаш Чингис „глупак“? И какво като уж защитаваш Православието? И в двата случая си неискрен и никой няма да ти повярва.

 12. terzogr каза:

  не ме карай да се съмнявам в лоялността ти към Светото Православие. Ти така и не показа какво от написаното от мен е в разрез със Светото Провославие, „сладникаво“ и „мелодраматично“ не може да бъде истината на разобличение, може на теб да не ти харесва, но е така.
  Да не би да се изживяваш като задаващ характерния канонично одобрен начин на изразяване при апологетиката на Православието, един вид живата вода на говорене/писане? Не мислш ли, че е доста нескромно от твоя страна! Смири се, иде Цветница, а след това Страстната седмица!!!!!!!!! посрещни празниците като тостоен православен християнин не наричай ближните си „глупак“!!!!!!!

 13. Антон Николов каза:

  Верно прилича на Чингис! Същата уста, същите плюнки! Ама те и монголчетата много си мязат – едни мънички, с дръпнати оченца, досущ като тия двамата. Все еднакви мутри, сякаш една майка ги е раждала. Или пък баща…

 14. terzogr каза:

  абе вие нещо с кихота да не си, такова……..разменяте лични любовни съобщения..не знам ваша си работа…, само не ги пишете по форумите и имайте срам от Госпада, който е казал за осъждаенто на ближния: „който пък каже: „безумнико“, виновен ще бъде за геената огнена.“

  аз защитавам Светото Православие, а я виж Тонката за някакви монголчета придиря…

 15. chingis каза:

  Благодаря на Дон Кихот за това, че с лека ръка сипе обвинения. Впрочем от него се иска да ни разтълкува Божията воля, да ни даде знак за волята на съдбата и да организира духовното пространство в неговата област. За историята на религиите и историята на БПЦ си има много подготвени светски специалисти, които са с класи над личността и знанията на Дон Кихот. Но какво стана през комунизма?
  Първо, унищожиха се физически много подготвени и достойни духовници. Второ, репресираха се много миряни, светски лица и представители на клира, като Църквата беше сведена до нелегална мистично-конспиративна организация, от която културта матрица Тя не може да излезе вече 20 години след промените. Трето, България стана едни голям техникум, в който хуманитарната лексика, представи за света и за живота се описваха с технически понятия и представи от устройството на материалния свят. Така се атакува автентичната българска духовна самоличност. Четвърто, духовността и вярата в Бога се изнесоха от институциите, в това число и администрацията на БПЦ и вярата на практика се носеше от хората според нашите битови и природни традиции, с които малоумието на някои днешни богослови и църковници воюва по медиите. Пето, въведе се исторически материализъм и се дехуманизира обществото, като най-кадърните и най-подготвените хора на България ставаха технически специалисти. Шесто, религиозните учебни заведения силно пострадаха като качество и преподаване в тях. Седмо, БПЦ стана силно зависима от БКП и от Москва.

 16. Дон Кихот каза:

  Ний сми прости ора, но поне не сме това, за което се пее в тази песен:

  http://www.youtube.com/watch?v=PlcFrIHe0yQ&feature=related

 17. Idiot каза:

  Бутай службата, тя да не те бута, както е казал старшинката. Тъй де. Трябва да си подреди къщичката, че да вървят нещата.

 18. Idiot каза:

  Православната църква е един жив богочовешки организъм. Като всеки жив организъм има свойството да се саморегулира, иначе как би оцеляла вече 2000 години. Който твърди противното…
  Да се търси общо между църква и комунизъм е все едно да се търси общото между палач и жертва. Общото е инструментът за мъчение.

 19. chingis каза:

  Става дума, че една институция има формална, обществено-политическа страна и една надвремева, надпространствена и наднационална дефиниция, която я вписва като уникат в света на цивилизациите. Затова че има Интеренет, че има демокрация, че има свобода на мненията, че има свобода на интерпретацията и че има алтернативно образование и възможност за алтернативен авторитет в областта на познанието и науката трябва да благодарим на неправославните. Защото БПЦ се основава на исторически заслуги по спасяването на нацията за да иска власт, пари, престиж и публична изява. Знаете ли как е станало това спасяване? Като православният духовник е бил лекар, учител, икономист, произовдител на успешно продаваща се материална продукция, като е давал средства на многодетни българи, като е наименовал явленията от света в това число и природата на славянобългарски език, като е превеждал от гръцки и латински всички понятия, които засягат знанието на човека и представата му за света, като е тълкувал Божията воля и е разпознавал дарбите, които Бог е дарувал на българите, като е бил историк, литератор, художник и поет. Като е бил реален политически представител на общността и със знанията, мъжеството си и морално-волевите си качества не е дал да си сменим вярата и не е дал на гърци и католици да ни приобщят към тяхното койне и политейя в старогръцкия културен смисъл на думата. А днес има светски лекари, учени, творци и политици, които са българи и не са част от БПЦ. Интересно, кой ще спаси нацията?

 20. Антон Николов каза:

  Idiot също ти каза две приказки и добре ти ги каза, макар и в едно изречение, но ти пак трябваше да се избълваш този път с 3 000 знака, за да си кажеш некадърното стихче за БПЦ и БКП. Ама спри се, бе човек, повтаряш се всеки път. Звучиш претенциозно и глупаво. Нищо не разбираш от вяра, Църква и история. Наблъскал си се със сложни думички, които си чел по книжките и идваш тука да поучаваш. Звучиш като доморасъл драскач любител на сложната терминология, но не умеещ да борави адекватно с нея, който обвинява всичко и всички за собствените си несгоди, а най-вече БПЦ. Казах ти, че правиш погрешни изводи, плод на погрешна настройка на съзнанието ти, а ти не слушаш. ПИШЕШ ГЛУПОСТИ! Престани да се излагаш! „Православният духовник бил икономист“?! Да бе, сигурно е бил брокер на недвижими имоти, а може би шивачка? Пък да не говорим за морално-волевите му качества че ме хваща гъдел, хи-хи. А най-весело беше кой ще спасява нацията. Сигурно ти и може би чакаш всички вкупом да те помолим за това!
  И стига пуска в ход трезогъра, че ми писна и с неговите глупости да се разправям!