Съвместна декларация


Източник: ERT

Папа Бенедикт ХVІ и Вселенският патриарх Вартоломей призоваха днес за зачитане на религиозните свободи и правата на малцинствата. В съвместната декларация, която те подписаха във Фенер, седалището на Вселенската патриаршия, папа Бенедикт и патриарх Вартоломей подновиха ангажимента на двете църкви да търсят единство и пълно общение. В своето официално обръщение папа Бенедикт отправи пожелание те да могат да отслужат заедно света литургия някога в бъдеще.

В съвместната декларация те подчертаха значението на религиозната свобода, която е “доказателство и гаранция за зачитането на всички други свободи” и обърнаха внимание върху необходимостта от зачитане на човешките права.

Съвместната декларация призовава римокатолици и православни християни да “работят заедно за зачитането на правата на всяко човешко същество, създадено по Божий образ и подобие, и да насърчават икономическото, социалното и културното развитие”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...