Академия в памет на свети Сава бе открита в Ниш



Академия в чест на свети Сава – княз, монах, писател, дипломат и първи архиепископ на автокефалната Сръбска православна църква, беше учредена от Църковната община на Ниш и Нишкия църковен хор „Бранко“, с подкрепата на Общината на Ниш, Нишкия университет и Щаба на сухопътните войски.

Академията беше тържествено открита с химна на Република Сърбия в изпълнение на Нишкия църковен хор „Бранко“. На събитието присъстваха Негово Преосвещенство епископ Арсений Нишки, кметът на Ниш – Драгана Сотировски, представители на градските власти и местното самоуправление, ректорът на Университета в Ниш – професор д-р Драган Антич, ректорът на Духовната семинария „Свети Кирил и Методий“ в Ниш – протойерей-ставрофор Милутин Тимотиевич, както и представители на Сръбската армия, духовенството, граждани на Ниш и околните райони.

„Цялата ни култура и наука, цялата ни история и литература са събрани в личността на свети Сава. По този начин той самият се превърна в събирателен образ на всички нас заедно, олицетворение на всичко ценно и благородно в нашия народ.” – каза епископ Арсений.

Проф. д-р Милован Братич – декан на Факултета по спорт и физическо възпитание, в речта си напомни на всички присъстващи за приноса на свети Сава в образованието и преподавателското дело.

Участници в богатата художествена програма бяха Нишкият църковен хор „Бранко“, с диригент Сара Цинцаревич; Детски и младежки църковен хор „Бранко“, с диригент Йована Микич; Детска драматична секция, с ръководител Сузана Милованович, както и новосъздаденият църковен оркестър „Бранко“ от гр. Лесковац.

Източник: Српскa Православнa Црквa

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...