Археолози откриха най-древната църква в светаjordantimes.com

Под храма “Св. Георги” в Рихаб, Йордания, е открит друг храм, който археолозите описват като първата църква в света.

“Открихме това, което ние считаме за първата църква в света, датираща от 33 г. до 70 г. сл. Хр.”, съобщи археологът Абдул Кадер Хусан, ръководител на Центъра за археологически изследвания в Рихаб.

“Имаме основание да вярваме, че този храм е приютявал ранните християни: 70-те ученици на Иисус Христос”, каза той.

Счита се, че ранните християни, описани в мозаичен надпис върху пода на църквата “Св. Георги” като “седемдесетте възлюбени от Бога”, са избягали от Йерусалим по време на гоненията срещу християните в северната част на Йордания и особено в Рихаб, добавя археологът.

Като цитира исторически извори, той казва, че седемдесетте са живели и изпълнявали своите ритуали тайно в тази подземна църква.

Смята се, че те не са напуснали пещерата и са живели там до приемането на християнството от римската империя.

“Именно тогава е построен храмът “Св. Георги”, казва Хусан.

Храмът “Св. Георги”, построен през 230 г. сл. Хр., се счита за най-старата “същинска” църква в света. Този негов статут може да оспорва единствено храмът в Акаба, Йордания, открит през 1998 г., който също датира от ІІІ-ти век.

Находките, открити в гробището близо до пещерата, дават ценни указания според Хусан.

“Открихме керамика, която датира от ІІІ-ти до VІІ-ми век”, добавя той. Находките показват, че първите християни и техните потомци са продължили да живеят в района до късната римска епоха.

“Слизайки няколко стъпала надолу в пещерата, човек вижда кръгообразно пространство, за което се смята, че е апсидата, и няколко каменни седалки за клириците”, добавя той.

Архимандрит Нектарий, викариен епископ на Гръцката православна архиепископия, описа откриването на пещерата като “важен краеъгълен камък за християните от целия свят”.

“Единствената друга пещера в света, която е подобна по форма и предназначение, се намира в Солун, Гърция”, каза той в интервю в Аман.

Пещерата обхваща също и жилищното пространство на първите християни. “Една стена с вход е единствената преграда, разделяща олтара от жилищното пространство”, казва Хусан.

Открит е също и дълбок тунел, за който се смята, че е отвеждал 70-те християни до техния водоизточник, добавя археологът.

Photo by Rula Samain/The Jordan Times

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...