Архиепископ Йероним не е съгласен с формулировката на Светия СинодМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Църковният брак е въведен от император Лъв Мъдри в началото на Х век. Дотогава всички християни проститутки ли са?

 2. victory каза:

  Прелюбодейство е думата ,ако трябва да бъдем точни. А ти „Доне“ отново не си в час.Напълно подкрепям Светоя Синод,крайно време бе да изрази ясно своята позиция по този пагубен за хората живот.Най малкото защото има и последствия.Успех на всички Ви.

 3. RSA каза:

  За освещаване на съпружеския живот и за продължаване на човешкия род Църквата е осветила тайнството Брак (Венчание).
  Възникването на брака се отнася към времето на Божието творение – човека. Виждайки, че не е добре за човека да бъде сам, Бог му е сътворил помощник, нему подобен (Битие 2:18).
  Според учението на Православната Църква Бракът е тайнство, при което при свободно обещание от жениха и невестата за съпружеска вярност, дадено пред свещеника и Църквата, се благославя техния съюз. Той напомня за съюза на Христа с Църквата – неговата невеста!
  За Брака като тайнство споменава в Посланието си към Ефесяните св. ап. Павел. В апостолското четиво се дават насоки на младоженците по време на бракосъчетанието: „Вие, жените, покорявайте се на мъжете си като на Господа, …но, както Църквата се покорява на Христа, така и жените да се покоряват на мъжете си във всичко. Вие, мъжете, обичайте жените си, както Христос обикна Църквата… Тъй са длъжни мъжете да обичат жените си, както обичат телата си; който обича жена си, себе си обича. Защото никой никога не е намразил плътта си, а я храни и съгрява… Тази тайна е велика!… Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си и ще бъдат двамата една плът!“ (Ефесяни 5:22-33).