Архиепископ Христодулос на посещение в Кипър


Източник: Cyprus News Agency

Атинският и на цяла Гърция архиепископ Христодулос ще пристигне в Кипър в неделя на едноседмично посещение по покана на предстоятеля на Кипърската църква архиепископ Хризостомос ІІ.

Архиепископ Хризостомос каза, че посещението е едно послание на солидарност и подкрепа от страна на Еладската църква към кипърския народ. Пред CNA той заяви, че е отправил поканата си след избирането му на най-високия пост в Църквата миналата година, като отбеляза, че такива визити укрепват сътрудничеството и спомагат за по-доброто разбирателство и единство между членовете на Христовата църква.

“Посещението, едно мирно посещение, ще покаже единството на Църквата и ще изпрати послание на подкрепа от Еладската църква към кипърския народ в неговата борба” за справедливост и свобода, за освобождение на своята страна от турските окупационни войски, добави той.

Той отбеляза, че съществува много добро сътрудничество с Еладската църква, добавяйки, че “Атинският и на цяла Гърция архиепископ е повече от брат и приятел”.

От своя страна в интервю пред CNA архиепископ Христодулос похвали отличните отношения, които Еладската църква поддържа с Кипърската църква, и заяви, че сътрудничеството с предстоятеля на автокефалната Кипърска църква архиепископ Хризостомос ІІ е добило ново измерение след присъединяването на Кипър към Европейския съюз.

Архиепископ Христодулос подчерта, че решението на политическия проблем на острова, който е резултат от продължаващата турска окупация, може да дойде единствено от изпълнението на законодателството на ЕС и зачитането на резолюциите на ООН и други решения, които осъждат незаконната турска окупация на северната част на Кипър.

“Разрушаването и ограбването на църквите и гробищата в окупираната от Турция част на Кипър е едно продължаващо престъпление срещу човешките права и религиозната свобода на европейски граждани”, каза Еладския архиепископ, като посочи, че решението в Кипър трябва да бъде едно “справедливо, мирно и трайно споразумение”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...