АФП: Почина румънският патриарх Теоктист



Може да харесате още...

6 Отговори

 1. ... каза:

  Вечна му памет! Имаше хубаво изказване по повод Ватикана, на скоро.

 2. orthodox center каза:

  BOG DA GO PROSTI! VECHNA MU PAMET! NIKOLA PETKOV,PRAVOSLAVEN CENTAR ZA CURKOVNO-DARZAVNI I MEZDUCARKOVNI OTNOSHENIA

 3. Дон Кихот каза:

  от 9 ноември е патриарх?! Напишете годината. Освен това добавете, че след декември 1989 г. Теоктист имаше доблестта да си подаде оставката като агент на „Секуритате“ и да се оттегли в манастир, но народът и църквата го помолиха да се върне. Това никога не стана в България.

 4. stilijan каза:

  Бог да упокои душата му и ако е намерил дръзновение пред Него, дано се моли за нас. Вечна му памет

 5. faf каза:

  „Живи или мъртви господни сме“.В съзнанието ни като правило от векове се е загнездила следната максима“За мъртвите добро или нищо“.Да наистина смъртта примирява онези неща които живота не може да приобщи.Едно от които е разделението на истината!Провокацията да напиша тези няколко реда бе Дон Кихот.Теоктист Румънски ще остане в безславната и почити незабележима съвременна история на православието с две неща които са признаци на ДОБЛЕСТ,ЧЕСТ.Първо агента на Секуритате достойно поиска да се оттегли с думите в обръщението му към румънските християни: “ Не мога да ви ръковода,нямам право,служих на двама господари…“ Това са думи които никой православен духовник през последните деситилетия не е изрекъл,с изключение на Теоктист.Второ неговото разбиране относно несъгласието на огромна част от румънските православни християни да го имат за свой духовен глава.той ги приемаше с разбиране.А и да не забравяме преди Вартоломей и др.той бе човека който разруши стените на омразата със западните християни и Римският папа. Бог да се смили над духа му и му даде упокоение

 6. ieromonah Ioan каза:

  Защо не си напишете името и не сложите снимка в профила си? За каква омраза със западните християни и Римския папа говорите? Не мога да разбера хора като Вас, нямате доблеста да се покажете на хората от форума, а правите някакви неадекватни умозаключения. Вие можете ли да си представите истински православен човек, който да мрази брата си? Ако някой нещо ненавижда, то това е учението на споменатите от Вас еретици и сега не ми казвайте, че аз ги мразя, защото живея сред тях 17 години и познавам прекрасни хора. Римският ересиярх е един сглупял стар горделив човек, който наистина май си вярва, че е безгрешен, ако сте чели последните няколко седмици негови изказвания, ако вие сте православен, то той ви смята за болен духовно,така че не ми го хвалете. Ние никога не сме строили стени пред папистите, за да ги руши някой. Тези стени построи гордостта на папите, с нея си говорете. Бог да прости Теоктист и да приеме покаянието му! Амин.