Вселенска седмица на молитвата за единението на християните – Православието във франкофонските медии


Вчера, 22 януари, по телевизионната програма „Франс 2” е бил излъчен едночасов документален филм: „Трима християни пред лицето на историята”. Създаден от католици, протестанти и православни, филмът е осъществен от Оливие Мил с участието на Жан-Франсоа Колосимо (православен французин – б.a.). В него става въпрос за кръстосаните портрети на три личности от католическо, протестантско и православно вероизповедание – Мусимби Каньоро, лютеранка от кенийски произход, генерален секретар на World YWCA (Young Women’s Christian Association – Християнска асоциация на младите жени), Андреа Рикарди, католик, президент и основател на общността Сан Еджидио и преподавател по съвременна история в Римския университет, и Христос Янарас, гръцки философ и православен богослов.

Темата на предаването е била: как тези три личности са били белязани в заниманията си от големите световни събития през последните петнадесет години – падането на Берлинската стена, завръщането на фундаментализма, геноцида в Руанда, атентата срещу кулите близнаци в Ню Йорк, войната в Ирак, и т.н.

Документалният филм се излъчва по повод Вселенската седмица на молитвата за единението на християните, която се провежда от 18 до 25 януари под мотото: „Дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях” (Мат. 18, 20). Ежегодното януарско събитие, датиращо от преди почти един век, тази година е подготвено от една икуменическа група ирландски християни, пожелали да подчертаят „ежедневния икуменизъм”. Дъблинчаните са били натоварени с организацията на събитието от Папския съвет за единството на християните и Комисията „Вяра и конституция” към Световния съвет на църквите. За седмицата на молитвата ’2006, католическата епископска конференция е предвидила 159 различни инициативи в отделните диоцези (молитвени бдения, икуменически богослужения, конференции), като за всеки ден са определени отделни теми.

Седмицата ще завърши в сряда, 25 януари, на католическия празник на Обръщането на свети апостол Павел, с вечерно богослужение в базиликата „Свети Павел извън стените”, отслужено от папа Бенедикт ХVІ. По същото време в швейцарския град Делемон, в църквата „Свети Маркел” ще съслужват католическият епископ на Базел, пасторът президент на синодалния съвет на реформираните църкви в Швейцария и православният митрополит Йеремия (швейцарски диоцез на Вселенската патриаршия). Те ще обяснят на присъстващите и въпроса за образа и подобието Божие. 

За швейцарците молитвената седмица ще бъде също повод да се запознаят с православната литургия, която ще бъде отслужена в Лугано и ще бъде предавана от Швейцарско-италианската телевизия по националния канал SSR. Литургията се излъчва със съдействието на фондация Russia cristiana, със седалище в Милано, чиято цел е да запознае западния свят с литургичните богатства на Руското православие.

В неделя, 22 януари, швейцарската телевизия TSR, в предаването си „Корени”, пак по повод седмицата на молитвата, е излъчила интервю с православния дякон Максим Егер.

Източници: Orthodoxie.com, la-Croix.com, Opus Dei, Radio Jura Bernois, Télévision Suisse Romande, Église Catholique en France, Conseil Oecuménique des Églises и др.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...