Все повече американци стават православниМоже да харесате още...

2 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Тази статистика за 1,2 млн православни в САЩ е лъжа. Само гърците са поне 3 милиона. Де да имахме подготвени и ревностни свещеници като американските, чудеса щяхме да направим.

 2. Владислав каза:

  Но да четем внимателно:“Аз бях като повечето американци… Не разбирах нищо от православието.”- абсолютно вярно! И това си има своите сериозни последици. Когато православието няма корен в народните традиции и култура… (защото то там и „народ“ няма…) наистина е трудно.

  „Много от приелите православието са се доверили на красотата на православната литургия и на устойчивостта на богословието, което е утеха за онези, които търсят убежище от разколническите разпри относно тълкуването на Библията в други християнски традиции.“- Явно, доста често обръщането там е в резултат на опозиция, търсене на алтернатива, противопоставяне на нещо друго.

  „Както приелите всяка друга вяра, достигналите до православието носят една ревност, която може да бъде обезпокоителна за онези, които са родени в Църквата, които са предразположени към по-голяма небрежност в практикуването на своята вяра…“- вярно! Те стават „хипер-православни“, „свръх-ревностни“, т.е. клонят към фанатизъм и зилотизъм. (Неофитство в едър мащаб.) И са без здрава връзка с Европа, за коректив. (Впрочем, „небрежност“ ли е например моето спокойно отношение към майка ми?)

  „Някои са разтревожени от влиянието на новообърналите се върху църквите…“ и още – „…казва, че е бил привлечен към православната вяра от красотата на нейното богослужение и учение.“- много показателни примери…

  Е, каквито и да са им мотивите и проблемите, все пак много се радвам, че Църквата расте; особено в Америка, която за мен е ужасна страна.