Във Ватикана е обнародвана първата енциклика на Римския папа


В сряда във Ватикана е обнародвана първата енциклика (папско послание към всички католици) на Римския папа Бенедикт ХVІ, съобщава Руският Newsweek.

По католическа традиция, енцикликата е наречена с първите думи на латинския текст „Deus caritas est” (Бог е любов). Тя представлява своеобразно богословско размишление за същността на божествената любов като основа на църковната мисия за милосърдие и човеколюбие.

В първата част на енцикликата Бенедикт ХVІ, който има славата на един от най-крупните теолози на съвременността, подробно се спира върху обяснението на християнския смисъл на любовта. Втората част на посланието е посветена на мисията на Църквата, призвана да въплъти в живота ценностите на милосърдието.

За първи път Папата е обявил създаването на тази енциклика на 18 януари т.г., в хода на традиционната всеобща аудиенция във Ватикана; по-късно, на 23 януари, по време на изказването си пред участниците в международния католически симпозиум във Ватикана, той подробно е разказал за произведението си.

Първата енциклика на Бенедикт ХVІ ще бъде издадена като специално приложение на популярното католическо списание „Фамилия Кристияна”. В тази връзка седмичникът ще излезе в тираж един милион екземпляра.

превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...