Възстановен е манастирът „Св. св. Козма и Дамян“ в КосовоИзточник: Српска.ru

Известният средновековен манастир "Св. Козма и Дамян" в Зочище, Косово, разрушен от албанците през 1999 г., беше отново възстановен.

На 14 юли в присъствието на представители на сръбското правителство и хиляди сърби той беше осветен от Рашко-призренския епископ Артемий и Липлянския епископ Теодосий. Ден преди това в манастира се завърнаха мощите на светите безсребреници-целители Козма и  Дамян, пазени през последните осем години в манастира Сопочани.

На 13 юли 1999 г. албанските терористи минираха църквата на светите целители, построена през 14 век, и изгориха всички сръбски къщи в Зочище, изгонвайки цялото сръбско население оттам.

              

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...