Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт



Активисти против аборта посрещат решението пред Върховния съд

Върховният съд на САЩ отмени решението си по историческото дело Роу срещу Уейд, благодарение на което в продължение на 50 години правото на аборт се считаше за конституционно право на жените в страната  – съобщава агенция ВВС. Решението проправя пътя на отделните щати да забранят процедурата при определени условия.

Очаква се поне половината американски щати да въведат нови ограничения или забрани. Тринадесет от тях вече приеха закони за забрана на абортите.

Президентът Джо Байдън е определил решението като „трагична грешка“ и призова отделните щати да приемат закони за разрешаване на аборта.

След решението на Върховния съд се очаква достъпът до аборт да бъде ограничен за около 36 милиона жени в репродуктивна възраст, според проучване на Planned Parenthood, здравна организация, която предоставя аборти.

По делото от 1973 г., Роу срещу Уейд, Върховният съд постанови със седем срещу два гласа, че правото на жената да прекъсне бременността си е защитено от конституцията на САЩ. Решението предоставяше на американските жени абсолютно право на аборт през първите три месеца (триместър) от бременността, но позволявше ограничения през втория триместър и забрани през третия.

През последните десетилетия решения срещу абортите постепенно намалиха достъпа до тази процедура  някои от американските щати. Полемиките продължават десетилетия. Освен етичните и правни аргументи, на обсъждане се поставя и фалшифицирането на данни за женската смъртност от криминални аборти в САЩ, които се приемат за един от основните мотиви на решението за узаконяване на абортите. „Един от аргументите за легализиране на абортите до решението „Роу срещу Уейд” беше, че хиляди жени умират от нелегални аборти „в задния двор”. Често се цитираше една цифра – от 5 000 до 10 000 смъртни случая на година в резултат на криминални аборти. Тази цифра обаче е била съзнателно изфабрикувана от NARAL, за да се получи обществена подкрепа за тяхната кауза. Д-р Нейтънсън заявява: „Признавам, че знаех, че цифрите бяха тотално фалшиви и мисля, че и останалите знаеха това. Но в „морала” на нашата революция това бяха полезни цифри, широко известни, така че защо да се напъваме да ги поправяме с честни статистики?”[46]. През 1972 г., последната година преди „Роу срещу Уейд”, смъртността от криминални аборти в САЩ е била 39 жени. Тази смъртност устойчиво е спадала през следващите години поради подобрени хирургични техники и по-добри антибиотици. Нещо повече, самите аборционни техники са революционализирани през 1970 г. с въвеждането на вакуумната аспирация. Макар и по-сигурна за майката, ако се извършва от специалист, човек би очаквал, че ако абортът отново бъде криминализиран, дори и неспециалисти биха могли да извършват процедурата с относителна сигурност[47]. Следователно, ако законодателното ограничение на аборта би намалило драстично техния брой, такива криминални аборти все пак ще има, но те не биха причинили такава висока смъртност при майките – не и така висока, че да оправдаят 1,5 милиона убити неродени деца в резултат на узаконения аборт.“ – коментира отец Питър Папас в статията си „Аборт и обществени политики“.

В настоящата си сесия Върховният съд на САЩ е разгледал дело Добс срещу Женската здравна организация, което оспорва забраната на Мисисипи за аборт след 15-та седмица. С решението в полза на държавата съдът с консервативно мнозинство ефективно слага край на конституционното право на аборт в страната.  Решението от петък представлява цялостна промяна на собствения правен прецедент на Върховния съд – изключително рядка практика, която е много вероятно да предизвика политически битки, които да разделят нацията.

Осъждайки решението на Върховния съд, президентът Байдън е посъветвал жените в щатите, в които им е забранено да извършат аборт, да пътуват до места, където това е резрешено. Губернаторът на Мисисипи Тейт Рийвс е приветствал решението на съда, заявявайки, че неговият щат е „помогнал на нацията да преодолее една от най-големите несправедливости в историята на страната“.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...