В Гърция не стихват споровете за Критския събор

199506-pВ Гърция не стихват споровете във връзка с Критския събор и приетите от него документи. Солунският митрополит Антим публикува отворено писмо до известния гръцки богослов, почетния професор на Солунския университет протопрезвитер Теодор Зисис, който е един от критиците на събора. В писмото се твърди, че публичните изказвания на о. Теодор «предизвикват смут и вълнение сред православния народ».

Митрополит Антим изказва недоволството си във връзка с критичните изказвания на Зисис за «Вселенската патриаршия и другите Поместни църкви в навечерието и след събора в Крит». Той призовава о. Теодор «да се отнася с уважение към каноничния ред», да престане «да сее смут сред вярващите» и да се откаже от разпалването на «разколи и метежи».

Скоро след това с протест във връзка с «несправедливите обвинения» срещу о. Теодор Зисис излезе група гръцки свещеници и миряни. Несъгласието си с позицията на владика Антим те изразиха в отворено писмо до владиката. В писмото се казва, че о. Теодор Зисис в своята критика на Критския събор не е допуснал нито една богословска грешка и е изразил мнение в духа на църковното Предание. Авторите на писмото настояват върху правото на всеки да изказва свободно своето мнение по актуалните въпроси на църковния живот и напомнят, че что сред противниците на решенията на Критския събор има множество авторитетни епископи и богослови, а по-голямата част от православните християни по света изобщо не е била представена на него.

О. Теодор Зисис е един от най-известните съвременни гръцки богослови. Почетният професор на Солунския университет е автор на повече от сто книги, монографии и изследвания. О. Теодор е представлявал нееднократно Вселенската патриаршия и Еладската църква на икуменическите срещи, участвайки в диалога на православните с католиците и старокатолиците; той също така е участвал в междуправославните срещи, посветени на подготовката на Светия и велик събор на Православната църква. Заради неговата критика на възможната православно-католическа уния и документите, подписани през 1993 г. в Баламанд, Вселенската патриаршия му забрани да участва в православно-католическия диалог. | bogoslov.ru

Превод: Андрей Романов

Коментари

коментара

Близки теми: