В Краснодар е открит първият православен детски дом в РусияИзточник: Газета Труд

Пъстри стаи за игра, уютни спални, компютърни, музикални и учебни зали – всичко е готово за срещата с децата. Довели са ги от различни детски домове в Краснодарския край. Децата плахо прекрачват прага на стаята, притискайки се срамежливо у жената, която ги води. Лелките и възпитателките, които ги посрещат, с усилие сдържат сълзите си: „Как може да ги захвърлиш, такива мънички?!”

Докато децата, засега четиридесет на възраст от две до шест години, се настаняват на новото място, настоятелят на храма „Рождество Христово”, отец Александър, ме повежда из детския дом.

"Малчуганите, които ще живеят тук, имат малки отклонения в развитието – изостават с речта" – разказва той. "Но се надявам, че след две три години ситуацията ще се промени и те ще отидат в общообразователното православно училище, което вече десет години работи към нашия храм."

Детският дом „Рождественски” е открит благодарение на сътрудничеството на държавата и църквата. Администрацията осигурява материалното обезпечаване, а епархията ще се заеме с нравственото възпитание и образованието на децата. Важна роля в проекта има и Попечителският съвет, който се оглавява от съпругата на губернатора.

По официални данни, в днешна Русия децата без родителска грижа са около 760 хиляди (след жестоката Отечествена война техният брой е бил по-малък – около 600 хиляди). 260 хиляди от тези деца живеят в държавни домове и интернати. Според социологическите изследвания, почти една трета от випускниците попадат в криминалния сектор, още толкова стават наркомани и алкохолици. С това не може да се примириш.

"Уверен съм, че нашите деца ще израснат като достойни хора" – казва отец Александър.

Превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...