В Ливан се проведе Международен симпозиум по догматика на тема „Есхатологичната визия на православното богословие“



От 7 до 9 юни в Баламандския университет (в Ливан), под патронажа на Негово Светейшество Йоан X, патриарх на Антиохия и целия Изток, се проведе Шестият международен симпозиум на Международната асоциация на православните богослови (IAODT), озаглавен „Есхатологичната визия на православното богословие“.

Асоциацията обединява православни богослови, преподаватели по догматика – митрополити, епископи, свещеници, дякони, миряни – от Европа, Америка и Близкия изток. Досега Асоциацията се е събирала в Арад, Румъния (2007, 2009), Солун (2011), София (2013 г.) и манастира Карайман в Румъния (2016 г.).

Симпозиумът бе открит в патриаршеския Баламандски манастир с молебен от Негово Високопреосвещенство Ефрем (Кирякос), митрополит на Триполи и Хора, и представител на Негово Светейшество Йоан Х, който произнесе приветствено слово и предаде благословението на Негово Светейшество при откриването на първата сесия в манастира. Игуменът на манастира архимандрит Роман (Ал-Ханат) също поздрави участниците, след което приветствени слова произнесоха проф. Мишел Ставру („Св. Сергий“, Париж), председател на Асоциацията, и домакинът на събитието протопрезвитер Порфирий (Георги), вицепрезидент на Асоциацията и декан на Богословския институт „Св. Йоан Дамаскин“ на Баламандския универитет.

В рамките на първата сесия „Есхатологичната визия в православното богословие (I)“, модерирана от о. Порфирий (Георги), доклади представиха: проф. Никола Ксионис, Атински университет (Краят на началото и краят като начало: есхатологичният характер на богословието), о. проф. Щефан Букию, декан на Богословския факултет в Букурещ (Христологичното измерение на есхатологията и нейното значение за съвременното православно богословие), и проф. Мишел Ставру, Православен богословски институт „Св. Сергий“, Париж (Преоткриването на една есхатологична перспектива в православното богословие: какви последствия?). На откриването присъстваха и редица официални лица, посланиците на Румъния, Кипър, Гърция, игумени, декани и директори, преподаватели и студенти. Останалите сесии се проведоха в Богословския институт на Баламандския университет.

Вторият ден (8-ми юни) на конференцията започна със сесия, озаглавена „Есхатологичната визия в православното богословие (II)“ и модерирана от проф. Мишел Ставру. Доклади представиха: Негово Високопреосвещенство проф. Кирил (Катерелос), епископ на Авидос (Вселенска патриаршия), Атински университет (Проблемът за апокатастасиса), о. проф. Йоан Тулкан, декан на университета в Арад (Църквата като проявление на Божието царство на земята: една основна тема за православното богословие) и доц. д-р. Марина Коловопулу от Атинския университет (Богословието като разстояние и общение: отношението, което снема времето).

Третата сесия със заглавие „Есхатологична визия: Библейски и патристични основания (I)“ беше модерирана от Марина Коловопулу. В нея бяха представени: о. доц. д-р. Николай Мошою, университет в Сибиу („Ето, виждам небесата отворени“ (Деян. 7:56) – мъченичеството от есхатологична перспектива), доц. д-р. Пьотър Михайлов, Православен университет „Св. Тихон“, Москва (Разпознавайки знаците на времето: принципи на богословската херменевтика в наследството на Кападокийците) и проф. Йоанис Куребелес, Солунски университет (Св. Роман Сладкопевец: „Понеже съгрешихме, напълно сме прогонени“?).

Следващата четвърта сесия със същото заглавие „Есхатологична визия: библейски и патристични основания“ (II) беше модерирана от о. проф. Йоан Тулкан. В нея се представиха: о. д-р. Сава Кокудев от Софийския университет (Есхатологичната еклисиология и евхаристийното понятие metabole у св. Йоан Дамаскин), доц. д-р. Ставрос Янгзоглу от Атинския университет (Аспекти на сакраменталната есхатология на св. Николай Кавасила) и о. доц. д-р. Порфирий Георги, Баламандски университет (Есхатологичната перспектива на смъртта у св. Григорий Палама). Денят включваше обиколка на кампуса на Баламандския университет, среща със зам.-ректора д-р Жорж Нахас и екскурзия до историческия град Библос.

Българският представител на конференцията, протойерей д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, беше в Ливан с благословията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и подкрепата на Софийската св. митрополия.

На третия ден от симпозиума (9-и юни) се проведоха няколко сесии. Пета сесия на конференцията със заглавие „Есхатологична визия в румънската православна теология“ се ръководи от о. проф. Щефан Букию и в нея бяха изнесени доклади от: о. д-р. Михай Бурлаку от университета в Букурещ (Съзвучие между персонална и универсална есхатология в румънското православно богословие), о. проф. Валер Бел, университет в Клуж-Напока (Централното място на Иисус Христос в есхатологичното богословие на о. Думитру Станилоае), Александру Малуреану, катедра „Образование“ на Румънската патриаршия (Богословието на Думитру Станилоае за есхатологичната перспектива на общуването и общението), както и о. д-р Николае Стан, декан на Богословския факултет на университета в Крайова (Обожение на вярващите: за вечния живот, според о. Думитру Станилоае).

Шестата сесия бе озаглавена „Есхатологична визия и природата на Църквата“ и премина под модераторството на Пьотър Михайлов. В нея доклади представиха: о. проф. Кристинел Йожа, университет в Арад (Есхатологията в неопатристичния синтез на XX век: координати и акценти), д-р. Пантелис Калаидзидис, ректор на Богословската академия във Волос, Гърция (Църква и нация в есхатологична перспектива), архим. д-р. Натанаил (Неакшу) от университета в Яш (Есхатологичният характер на богословието или пророческото призвание на Църквата) и о. доц. д-р. Кристиан Сониа, зам.-декан на Богословския факултет на университета в Клуж-Напока (Есхатологичното измерение на християнската мисия).

Последната сесия беше посветена на административните въпроси на IAODT, избора на Управителния съвет на IAODT, предложения за тема на следващия симпозиум, както и представяне на новия уебсайт на Асоциацията (www.iaodth.org). По време на последната сесия членовете на сдружението избраха о. Порфирий Георги, декан на Богословския институт „Св. Йоан Дамаскин“ на Баламандския университет за президент на Асоциацията и о. Щефан Букию, декан на Богословския факултет на Букурещкия университет за вицепрезидент на Асоциацията.

В неделния ден (10-и юни) всички участници в симпозиума участваха в Божествената литургия, предстоятелствана от Негово Високопреподобие архим. Роман (Ал-Ханат), игумен на патриаршеския Баламандски манастир „Успение Богородично“. Проповед произнесе о. Щефан Букию, в която той изрази своята радост от литургичната пълнота и съслужението на свещениците, събрали се на това място от различни страни, което представлява истинско свидетелство за единството на Православната църква.


Източник:
Bg-patriarshia.bg
Снимки: www.iaodth.org; theology.balamand.edu.lb

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...