
За Великден 2009 г. в украинския град Синелниково, Днепропетровската област, бе изпечен гигантски козунак – с двуметров обхват, височина 1,9 м и тегло 450 кг. За приготвянето на кулинарния шедьовър седем готвачи използвали 170 кг брашно, 75 кг захар, 60 л мляко, 750 яйца, 25 кг стафиди, 20 кг маргарин, 8,5 кг мая, 1,7 кг сол, 0,5 кг ванилия и 2 кг пудра захар за поръсване, съобщава официалният сайт на Украинската православна църква.
Най-големия козунак вече е вписан в Книгата на рекордите на Гинес. След изпичането си козунакът-великан бе доставен в храма "Св. Николай Чудотворец" и осветен (според руско-украинския обичай великденските козунаци се освещават в църква – прев.). Авторите на рекордното печиво смятат, че с него могат да се гостят не по-малко от 4 хиляди души.
Превод: Андрей Романов
Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>
Коментари
коментара
Видимо, статията говори за руския кулич, чиято рецепта, приготвяне и начин на изпичане се различава от българския козунак. Вкусът също не е същият и може да се държи твърде дълго време.