Гръцкият парламент отхвърли законопроекта за разделение на Църквата от Държавата


Източник: news.rnn.gr

На 15 март Парламентарната комисия по образователни въпроси на Гръцкия парламент е отхвърлила законопроекта за разделение на Църква и държава, който бе депозиран от Гръцката Комунистическа Партия, “Синаспизмос” (малка социалистическа партия) и независимите депутати Ст. Манос и Ан. Андрианопулос.

Макар че “ПАСОК” (Гръцката социалистическа партия) беше заявила, че също ще внесе подобен законопроект в парламента, този път се обяви за обществен диалог и не подкрепи законопроекта.

Министър Мариета Янаку повтори, че ролите на Църквата и държавата са ясни и добави, че Министерството на Образованието е удовлетворило искания от различно естество, които се отнасят до религиозните разбирания.

Министър Янаку изрази несъгласието си с предложението за отмяна на предмета по религия в училищата, като каза, че Гърция е една от малкото страни в Европа, в която изучаването на религията не се влияе от Църквата.

Превод със съкращения: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...